Nederland en Michigan ondertekenen innovatiesamenwerking industrie

Nederland en de Amerikaanse staat Michigan hebben in Amsterdam een samenwerkingsovereenkomst ondertekend om innovatie in de auto-industrie te versterken. Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) en gouverneur Rick Snyder (Michigan) kwamen overeen om onderzoek en ontwikkeling uit te gaan wisselen, om de productie van auto(-onderdelen) beter op elkaar af te stemmen en om gezamenlijk meer gebruik te maken van innovatieve technologieën op weg naar bijvoorbeeld zelfrijdende elektrische auto’s.

Michigan vormt het hart van de auto-industrie in de Verenigde Staten, met grote producenten als General Motors en Ford. Nederlandse ondernemingen als VDL, NXP, TomTom, Technolution en Prodrive excelleren juist als hightech toeleverancier, ook als het gaat om de mobiliteit van de toekomst. Afgelopen najaar bezochten Nederlandse bedrijven, kennisinstellingen en de overheid gezamenlijk de Verenigde Staten en Canada om mogelijkheden voor samenwerking te onderzoeken. De ondertekening van deze overeenkomst is één van de uitkomsten van deze innovatiemissie.

Nederland en Michigan hebben sterke historische en economische banden. 515.000 Amerikanen van oorspronkelijk Nederlandse afkomst wonen in de staat. De jaarlijkse export naar Nederland bedraagt meer dan 330 miljoen dollar. Met deze overeenkomst krijgen deze sterke banden een nieuwe impuls op het thema innovatie. De ondertekening  op het hoofdkantoor van TomTom in Amsterdam werd bijgewoond door Peter Hoekstra, ambassadeur van de Verenigde Staten in Nederland.

Ga terug