Eerste vehicle-to-grid laadpaal goedgekeurd

De eerste laadpaal waarmee daarvoor geschikte elektrische auto’s stroom kunnen terugleveren aan het net, is door netbeheerders goedgekeurd. De vehicle-to-grid-laadpaal is opgenomen in het register van goedgekeurde laadpalen van ElaadNL en nu in vrijwel heel Nederland te gebruiken.

assets/www.ecomobiel.nl/img/2016/ElaadNL_Lombok.jpgDe Utrechtse wijk Lombok had vorig jaar een wereldprimeur met de eerste 'Vehicle-to-Grid' laadpaal. Een slimme laadpaal die elektrische auto's gebruikt om lokaal opgewekte zonne-energie op te slaan voor later gebruik. Deze laadpaal van fabrikant General Electric is nu de eerste door netbeheerders in samenwerking met ElaadNL goedgekeurde laadpaal met een 3x63A netaansluiting in de paal. De 3x63A netaansluiting zorgt ervoor dat aan deze laadpaal twee elektrische auto’s op maximaal vermogen (2 keer 22 kW) tegelijkertijd kunnen worden geladen en ontladen. Hiermee geeft deze laadpaal grote flexibiliteit op het net om op maximaal vermogen auto’s te kunnen laden bij pieken in duurzame energieopwekking en te ontladen als de vraag hoger is dan het duurzame aanbod. Het terug leveren van stroom is een vergaande vorm van Smart Charging. 

Altijd duurzame energie of de zon nu wel of niet schijnt
Dagelijks worden er wereldwijd 700.000 zonnepanelen geïnstalleerd. Om die stroom ook te kunnen gebruiken als de zon niet schijnt, is opslag cruciaal. Met de slimme laadpaal uit Utrecht, kunnen ook de steeds grotere batterijen in elektrische auto’s worden ingezet om zonne-energie op te slaan. Nederland kan met deze innovatieve laadpaal inspelen op de wereldwijde uitdaging van opslag van duurzame energie.

De vehicle-to-grid-laadpaal is ontwikkeld door een consortium van onder andere netbeheerder Stedin, GE Industrial Solutions Nederland, Vidyn, Last Mile Solutions en LomboXnet. Samen met ElaadNL worden nu de mogelijkheden onderzocht om voor vehicle-to-grid een standaard protocol te ontwikkelen zodat dit voor alle elektrische rijders toegankelijk wordt.

Zie hier het overzicht van goedgekeurde laadpalen van ElaadNL. Deze laadpalen zijn in vrijwel heel Nederland te gebruiken,en in elk geval in de verzorgingsgebieden van Stedin, Enexis, Liander en Cogas. 

Bron: Elaad.nl 

Lees ook: Renault levert Zoe's voor Smart Solar Charging in Utrecht

 

 

 

Ga terug