Renault tekent voor Smart Solar Charging in Utrecht

Renault is partner geworden van het eerste Vehicle-to-Grid laadnet van Nederland, dat komende jaren wordt aangelegd door de gemeente Utrecht en de organisaties LomboXnet en ElaadNL. Onlangs tekende de Franse autofabrikant in Parijs – in het bijzijn van koning Willem-Alexander en koningin Máxima – voor de levering van 150 elektrische ZOE's aan deze innovatieve pilot.

150 elektrische ZOE’s
Volgens de overeenkomst zal Renault eind 2016 vijftig volledig elektrische Zoe-modellen leveren aan de stad Utrecht. In 2017 verstrekt de autobouwer nog eens honderd elektrische auto's. Het project Solar Smart Charging en Vehicle-to-Grid is een initiatief van de gemeente Utrecht, netbeheerder Stedin, General Electric Benelux, Vidyn, Last Mile Solutions en Economic Board Utrecht. De regie is in handen van LomboXnet, terwijl ElaadNL de infrastructuur en de smart charge-netwerkaansluiting verzorgt.

assets/www.ecomobiel.nl/img/Fotos nieuws artikelen 2016/1-Renault-ZOE-2.jpg

Pionierend project
Fase 1 van het project bestaat uit de plaatsing van 1.000 Smart Solar Charge-laadpalen (44kW) in de regio Utrecht. Deze worden door 10.000 zonnepanelen van stroom voorzien. De aanleg van de infrastructuur valt samen met de ontwikkeling van een schone autodeeldienst. Daarbij kunnen inwoners van Utrecht straks gebruikmaken van elektrische auto’s die worden aangedreven door duurzame energie. De R.Access-connectiviteit en de laadcapaciteit van 22 kW maken de elektrische Renault ZOE zeer geschikt voor het autodeelprogramma en slimme oplaad-apps.

Vehicle-to-Grid
In fase 2 wordt een Vehicle-to-Grid-systeem (V2G) ontwikkeld. Dat is een netwerk van solar oplaadpunten die tijdens piekmomenten ook energie kunnen afnemen uit de batterij van geparkeerde elektrische auto’s en die stroom teruggeven aan het netwerk. Dit is het startpunt van een nieuw duurzaam energiesysteem. De deelname van Renault aan dit vooruitstrevende project sluit volgens de autofabrikant logisch aan bij het pionierswerk dat Renault al jarenlang verricht als Europees marktleider in elektrische auto’s.

Zie hier meer informatie over Renault’s visie op elektrisch rijden.

Ga terug