Taal
Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Piet Kruijt Award 2022

Award voor koploper in LEV

In de evolutie naar zero emissie mobiliteit in Nederland is voor Light Electric Vehicles (LEV) een belangrijke rol weggelegd. Denk bijvoorbeeld aan stedelijke logistiek, last mile personenvervoer en deelmobiliteit.

De groei van dit type mobiliteit brengt, naast prachtige kansen en slimme oplossingen, echter ook lastige vragen en grote uitdagingen met zich mee. Bijvoorbeeld:

  • Hoe gaan we om met nieuwe typen voertuigen en de toelating daarvan op de openbare weg?
  • Welke faciliteiten, zoals laden en parkeren, zijn er nodig om de groei in goede banen te leiden?
  • Hoe delen verschillende typen voertuigen op een veilige manier de openbare ruimte met andere weggebruikers?

The winner is…
Vaak gaan technologische ontwikkelingen sneller dan wet- en regelgeving. En ook als de kaders gereed zijn, kunnen marktontwikkelingen onwenselijke effecten hebben. Stoepen die dichtslibben door geparkeerde elektrische stepjes, bijvoorbeeld, in sommige grote buitenlandse steden.

Een tijdige, goede dialoog en samenwerking tussen de verschillende stakeholders is dus onontbeerlijk. Met de Piet Kruijt Award willen wij ieder jaar een persoon in het zonnetje zetten die veel heeft betekend voor de uitrol van LEV in Nederland.

Piet Kruijt: grondlegger
Piet Kruijt is een van de grondleggers van elektrische micromobiliteit in Nederland. Als oprichter van Segway Nederland zorgde hij voor typegoedkeuring van dit innovatieve voertuig. En als ondernemer was hij tot zijn overlijden in 2020 belangrijk en succesvol in de verdere uitrol.

Uitreiking
De Piet Kruijt Award wordt uitgereikt tijdens vakbeurs Zero Emission | Ecomobiel welke plaatsvind van 11 t/m 13 oktober 2022. 

Innovatief, energiek en verbindend: zo was Piet – en dat zijn dan ook kwaliteiten waarnaar de jury op zoek is.

Jury

Bram van Dijk

Voorzitter
Techverslaggever bij Bright

Bram van Dijk (Heesch, 1989) is technologiejournalist en presentator bij het grootste YouTube-techkanaal van Nederland: Bright. Hij heeft zich de afgelopen jaren gespecialiseerd als kenner van licht elektrische voertuigen en testte ongeveer alle type voertuigen met een e-motor en minstens één wiel, zowel de legale als 'minder' legale exemplaren. Zijn video's over e-stepjes, e-bikes, e-eenwielers en andere lev's worden maandelijks door honderdduizenden Nederlanders bekeken. Als techjournalist is hij een graag geziene gast bij tv-programma's als EditieNL en RTL Z en de radiozenders NPO Radio 2, 538 en SLAM FM.

Maarten Steinbuch

Jurylid
O.m distinguished professor bij de Technische Universiteit Eindhoven

Maarten Steinbuch (geboren in 1960 in Zeist, NL) is een hightech systeemwetenschapper, serial tech ondernemer en keynote spreker. Hij bekleedt de leerstoel Systems & Control aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), waar hij Professor is. Zijn onderzoek strekt zich uit van autotechniek tot mechatronica, motion control en fusion plasma control. Hij is vooral bekend om zijn werk op het gebied van geavanceerde motion control, maar ook in robotica voor zeer nauwkeurige chirurgie. Steinbuch is een productieve blogger en een belangrijke opinieleider over de invloed van nieuwe technologieën op de samenleving. Hij staat bekend als prominent voorstander van elektrische voertuigen.

Eric de Kievit

Jurylid
Strategisch adviseur bij CROW en programmamanager bij SPV

Eric de Kievit trad in juni 2019 in dienst bij CROW. Zijn vorige baan was bij de gemeente Amsterdam waar hij werkte voor de afdeling Onderzoek en Kennis van de directie Verkeer en Openbare Ruimte. Hij was voorzitter van 3 verschillende Kenniskringen; voor voetgangers, voor autonoom rijden en voor stedelijke logistiek. Verkeersveiligheid en innovatie loopt als een rode draad door zijn werkzame leven. Zo was hij betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe manieren om snelheid in de auto te reguleren (ISA), de introductie van langere- en zwaardere vrachtauto’s (LZV’s) en recent het gebruik van risico-indicatoren in het verkeersveiligheidsbeleid.

Jacoba van Gastel

Jurylid
Eigenaar van We-All-Wheel en destijds vanuit de RDW verantwoordelijk voor de typegoedkeuring van de Segway

Jacoba richt zichzelf op twee focusgebieden; duurzame mobiliteit, met name first- en lastmile & woon-werkverkeer en vastgoed & gebouwde omgeving voor mensen met een psychische (en lichamelijke) beperking. Daarnaast interesseert de micromobilieit haar, hoe blijven stad en de bedrijven bereikbaar en de mensen mobiel. Welke incentives om over te stappen op een duurzame manier van reizen spelen en hoe kunnen die worden ingepast. Belangrijke speerpunten van Jacoba zijn daarom ook maatschappelijk verantwoord ondernemen, richtend op duurzaamheid, veiligheid en future proof wonen en bereikbaarheid zijn.

Caroline Kruijt

Jurylid
Managing director bij E-Millers.com

In 1986 is Caroline samen met Piet zijn eerste bedrijf Holland Cryogenics International (HCI) gestart. Na de verkoop van HCI heeft zij Piet bijgestaan in zijn strijd om de toelating van de Segway op de openbare weg en bij de start van Segway Nederland. In de daaropvolgende jaren heeft zij zich meer en meer uit het bedrijf teruggetrokken om zich te kunnen toeleggen op haar passie kunst en cultuur en het geven van rondleidingen. Wel is zij Piet altijd op de achtergrond blijven ondersteunen zo ook bij de transitie van Segway Nederland naar E-Milers.com. De laatste twee jaren is zij vanwege de afnemende gezondheid van Piet weer meer en meer betrokken geraakt bij het bedrijf. En na het overlijden van Piet in november 2020 heeft zij de leiding van het bedrijf overgenomen.

Teun Kolner

Jurylid
Adviseur Mobiliteit bij Gemeente Rotterdam en winnaar van de Piet Kruijt Award 2021

Teun Kolner werkte tot voor kort als adviseur bij de gemeente Rotterdam op het gebied van deelmobiliteit, fietsstimulering en verkeersexperimenten. Recentelijk heeft hij de stap gemaakt naar public affairs manager bij GOSharing waar hij verantwoordelijk is voor de relatie met overheden en zich inzet om deelmobiliteit verder te ontwikkelen en steden leefbaarder te maken voor iedereen. In oktober 2021 ontving hij de eerste Piet Kruijt award voor zijn bijdrage aan micromobiliteit in Nederland.