Taal
Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Seminar

Waterstof in Mobiliteit

 • Datum:
  dinsdag 8 oktober 2019
 • Tijd:
  12:30 - 14:00
 • Locatie:
  Mobiliteit Theater
 • 12.30 - 12.45 uur | Introductie door de moderator. Door Jörg Gigler, TKI Gas

  12.45 - 13.05 uur | Visie: wat betekent waterstof voor mobiliteit en transport. Door Dirk Schaap, Coördinator Waterstof, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

  13.05 - 13.25 uur | Waterstof als dé oplossing voor zwaar transport/busvervoer. Door Hymove - Theo Hendriks.

  13.25 - 13.45 uur | De waterstof-infrastructuur. Door Joyce van Os de Man, Regio Manager Zuid West NL, OrangeGas

  13.45 - 14.00 uur | Q&A o.l.v. de moderator
 • Sprekers/Partners:

  Theo Hendriks
  Theo Hendriks
  Joyce van Os de Man
  Joyce van Os de Man
  Jorg Gigler
  Jorg Gigler
  Dirk Schaap
  Dirk Schaap

  Dirk Schaap, Coördinator Waterstof bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Directoraat-Generaal Mobiliteit, Programmadirectie Duurzame Mobiliteit

  Ik werk sinds 2014 aan duurzame mobiliteit bij het ministerie van IenW, sinds 2016 verantwoordelijk waterstof in de mobiliteit. Daarbij ligt de focus op de ontwikkeling van waterstof tankinfrastructuur en voertuigen met gebruikmaking van Europese en nationale subsidies, private financiering. Belangrijke aandachtspunten zijn ook de verankering van waterstof in de Europese programma's en samenwerking in nationale en Europese regio's. In toenemende mate is ook de samenhang met toepassing van waterstof in andere sectoren, zoals de energiesector en de industrie, belangrijk om waterstof groen en betaalbaar te maken. Daarvoor werken wij samen met het ministerie van EZK. Samen met hen, Rijkswaterstaat (RWS), de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), het H2-Platform en diverse private en publieke partijen werk ik aan de introductie en de opschaling van waterstof als 0-emissie brandstof in de mobiliteit in Nederland en daarmee aan het behalen van de klimaatafspraken uit Parijs.

  Theo Hendriks, Hymove

  Ik ben al jaren overtuigd van de goede eigenschappen van waterstof en de uitstekende mogelijkheden die waterstof biedt voor toepassingen in de mobiliteit, met name het openbaar vervoer en zwaar transport. In 2008 heb ik meegewerkt aan het SWOG-project dat in Gelderland een bus met brandstofcelsystemen als demonstratiebus heeft laten rijden. Deze ervaringen hebben tot de oprichting van HyMove B.V. geleid, een bedrijf dat brandstofcelsystemen voor bussen, vrachtwagens en schepen ontwikkelt, en ook het succesvolle gebruik van waterstofbussen in de dienstregeling van het openbaar vervoer bij Keolis in Apeldoorn. Behalve aanjagen van waterstoftoepassingen in de mobiliteit in Nederland en Duitsland richt ik ook de aandacht op samenwerkingsverbanden in China Wij werken samen met RVO, Oost NL, Holland Innovation China en diverse bedrijven werkzaam in de waterstofbranche aan promotie van de gehele Nederlandse waterstofketen (van productie, opslag, logistiek, infrastructuur en toepassingen) in China (HyNed Oost). Voorheen werkte ik als CTO en CEO bij Nefit en business manager bij Kiwa Gastec.

  Joyce van Os de Man, Regio Manager Zuid West NL, OrangeGas

  Binnen OrangeGas houd ik mij bezig met het uitbreiden van het netwerk van duurzame brandstoffen en het contact met (potentiële) schone rijders. Afvalinzamelaars, pakketbezorgers, een groot leasewagenpark tot particuliere rijders. De diversiteit voertuigen, werkzaamheden, gewenst laadvermogen en omgeving maakt het meedenken voor een geschikte schone brandstof ontzettend leuk! Want onderaan de streep moet het werk gewoon gedaan worden en ieder bedrijf is anders. Naast groengas ligt mijn focus binnen OrangeGas op waterstof.