Taal
Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws archief

2023

Juridische mogelijkheden laden bij de buren in kaart gebracht

Gedeeld gebruik van laadinfrastructuur biedt oplossingen voor de stijgende laadvraag van bedrijven en het overbelaste elektriciteitsnet. Maar hoe regel je dit juridisch?

Lees meer...

Proof of the sum ontwerpt Milence locatieconcept voor elektrisch vrachtvervoer

Ongeveer een kwart van de uitstoot van het wegtransport in de Europese Unie is afkomstig van zware bedrijfsvoertuigen. De transitie naar elektrisch vrachtvervoer moet dan ook versneld worden.

Lees meer...

"Het opladen van e-trucks is een wereld van onontdekte plekjes"

Een goede zakenrelatie van me roept het al een tijdje hardop: “Alles wat je over dieselvrachtwagens weet, is nu ineens waardeloos!” Nu is dat natuurlijk een beetje gechargeerd, maar er zit wel degelijk een kern van waarheid in.

Lees meer...

Voorspellingen over elektrische mobiliteit vaak veel te conservatief

Voor het voorspellen van de energietransitie wordt er vaak nog gewerkt met statische top-down modellen. Mede daardoor zijn de voorspellingen over hoe snel het gaat met elektrische mobiliteit en duurzame energie vaak veel te conservatief.

Lees meer...

Nieuwe Europese wetgeving versnelt internationale uitrol laadinfrastructuur

De langverwachte nieuwe Europese verordening voor de uitrol van infrastructuur voor alternatieve brandstoffen is vastgesteld. De Alternative Fuels Infrastructure Regulation (AFIR) is op 3 oktober 2023 ingegaan en geldt ook direct voor Nederland.

Lees meer...

Energiemanager Fudura wint de Netwerk Award

Fudura helpt ondernemers met slimme energie-infrastructuren problemen als netcongestie voor te blijven. En enthousiasmeerde vorige maand haar complete netwerk voor een bezoek aan de vakbeurzen van de Nationale Energie Week. Het leverde hen de Netward Award op.

 

Lees meer...

"Waterstof in vrachtwagens is en blijft een belofte"

Vijf jaar geleden begon mijn reis in de elektrische vrachtwagens. Ik was accountmanager van DAF in Twente. Een bedrijf in Oldenzaal vroeg mij of ik wellicht ook een waterstofvrachtwagen kon leveren. Mijn antwoord was volmondig: “Ja! Dat kan.”

Lees meer...

Emissiefactoren voor luchtkwaliteit en stikstofdepositie

Jaarlijks stellen TNO en het PBL een lijst op met generieke emissiefactoren voor wegverkeer in Nederland. Deze emissiefactoren geven aan hoeveel milieuschadelijke stoffen gemiddeld worden uitgestoten per gereden kilometer voor een gemiddelde verkeerssituatie. De lijst omvat zowel de huidige emissiefactoren als voorspellingen voor toekomstige jaren.

Lees meer...

"Voor e-trucks is elke cent duizend euro waard!"

"De afgelopen editie van Zero Emission | Ecomobiel was weer meer dan geslaagd. Met een duidelijke stijgende lijn in de verkopen van het aantal elektrische vrachtwagens, steeg ook de animo voor een bezoek vanuit de logistieke sector. De verwachting is dat deze stijgende lijn in de aankomende jaren verder zal versnellen."

Lees meer...

H2 Marine Solutions wint de Waterstof Innovatie Award

Waarom zijn startup dit jaar winnaar werd? Directeur Cees van Bladel: “Onze emissieloze coachboot voor de zeilsport is marktrijp en toepasbaar voor verschillende gebruikers van kleine, snelle boten. En voldoet in alle opzichten aan de eisen rondom haalbaarheid en houdbaarheid die voor het winnen van de award zijn gesteld.”

Lees meer...

Nationale Energie Week 2023 was groter en grootser dan ooit

Den Bosch was vorige week wederom het zakelijke middelpunt van de energietransitie in Nederland. Met als thema Samenwerken in transitie waren de Brabanthallen drie dagen lang dé plek om te zijn voor iedereen die beroepsmatig betrokken is bij de verduurzaming van de bouw, installatie, mobiliteit en industrie.

Lees meer...

Interview met Ed van Dalen, businessdevelopment manager bij Hager

In Rubriek Elektrotechniek vertellen experts over de rol van elektrotechniek in de mobiliteitstransitie als het gaat om het slimmer, sneller, efficiënter, duurzamer en veiliger maken ervan. "De vraag is niet of, maar vooral wanneer."

Lees meer...

“Wat kijk ik uit naar de beurs volgende week!”

Column van Auke Hoekstra - NEON Research (TU Eindhoven) en ZEnMO

 

Wat kijk ik uit naar de beurs volgende week! En niet alleen omdat ik mag doen wat ik het liefste doe, namelijk praten over energiesystemen.

Lees meer...

“Logistiek in de stad moet slimmer en schoner”

Wie met een bestelauto of vrachtwagen de stad in wil, krijgt vanaf 1 januari 2025 te maken met zero-emissiezones. Wie krijgt er wanneer mee te maken en wat zijn de consequenties? Jan Robbert Albrechts van de Gemeente Rotterdam is een van de sprekers van de kennissessie over deze zero-emmissiezones.

Lees meer...

"Samenwerking nodig voor emissievrije toekomst"

Ongeveer 45% van de vrachtwagenritten in Europa is minder dan 300 kilometer. Dat kan inmiddels prima elektrisch. Jan Schouten, Manager Energy Transition bij Volvo Trucks Nederland, zal op Ecomobiel uiteen zetten hoe Volvo Trucks ‘samen op weg wil gaan naar een emissievrije toekomst’.

Lees meer...

Multi-inzetbaar waterstof-brandstofcelsysteem won in 2022 Waterstof Innovatie Award

zepp.solutions is gespecialiseerd in het ontwikkelen van brandstofcelmodules. Joost Wendling, marketing & communicatiemanager, over de technologie en toekomstplannen.

Lees meer...

Van Kessel / Greenpoint: “Onze ambitie is een netwerk van tankstations, distributie en productie van groene waterstof”

Groene waterstof is hét emissieloze alternatief voor voertuigen waarvoor elektrisch rijden (nog) geen oplossing is, zoals zware vrachtwagens en bouwmachines. Een grote uitdaging is nog de uitbouw van een goede infrastructuur voor het tanken van waterstof. Eén van de bedrijven die daar hard aan werkt, is de Van Kessel groep uit Milheeze.

Lees meer...

Nieuwe subsidie voor laadinfrastructuur bij VvE’s

Vanaf januari 2024 kunnen VvE’s subsidie krijgen voor de installatie van basislaadinfrastructuur die nodig is om alle parkeerplaatsen van een oplaadpunt te voorzien. De bestaande subsidie voor een VvE oplaadpuntenadvies wordt verlengd met 4 jaar. Deze subsidies helpen om oplaadpunten voor elektrische auto’s bij VvE’s te realiseren.

Lees meer...

Maak kennis met de innovatieve NXT ChargePost.

De energietransitie is in volle gang, de verkoop van elektrische voertuigen neemt steeds verder toe en daarmee ook de vraag naar nieuwe snellaadlocaties. Op veel locaties kan helaas nog niet aan deze wens voldaan worden, vanwege de beperkte capaciteit van het stroomnet. NXT Mobility heeft de perfecte oplossing hiervoor: de NXT ChargePost!

Lees meer...

“Tijdig nadenken over laden van e-trucks”

Bij de overstap naar elektrische trucks zullen transporteurs vooral moeten nadenken over het laden daarvan, zowel onderweg als bij het eigen bedrijf. In de kennissessie ‘Laden met e-trucks’ gaat Robert van den Hoed van Nationaal Kennisplatform Laadinfrastructuur (NKL) in op de tools die transporteurs op weg kunnen helpen naar elektrisch rijden.

Lees meer...

“ESD presenteert innovaties in energieopslag”

Energy Storage Day staat dit jaar in het teken van innovaties in energieopslag. Daar gebeurt enorm veel, zegt Jeroen Neefs van Energy Storage NL, zowel op het gebied van opslag in de vorm van elektriciteit en warmte als zogenaamde moleculenopslag. In een Techtalk zullen ook instituten en organisaties als TNO aangeven hoe zijn de innovaties op dit gebied stimuleren.

Lees meer...

“Laadvoorziening vraagt vroegtijdige actie”

Emissieloos materieel is in opkomst. Maar om de bouwplaats daadwerkelijk emissieloos te maken is er meer nodig dan materieel, stelt Edwin Lokkerbol, programmamanager van Emissieloos Netwerk Infra (ENI). Lokkerbol is een van de sprekers van de kennissessie ‘Emissieloze bouw(plaats) van morgen’ op vakbeurs Zero Emission | Ecomobiel.

Lees meer...

Meten is weten: slimme laadpleinen onderzocht

Laadpleinen bieden de mogelijkheid om laadpunten in de openbare ruimte te clusteren, het aantal benodigde netaansluitingen te verminderen en slim de beschikbare capaciteit te verdelen. Maar wat doen al die ladende auto’s met de spanningskwaliteit? En hoe is de benodigde stroom slim te verdelen binnen de capaciteit van het stroomnet? ElaadNL deed metingen.

Lees meer...

Tata Group bouwt batterijfabriek in Engeland

Tata Group gaat een batterijfabriek bouwen in Groot-Brittannië. Het bedrijf investeert 4 miljard pond (4,6 miljard euro) in de fabriek, die batterijen gaat produceren voor dochterbedrijf Jaguar Land Rover.

Lees meer...

Vrachtwagenheffing en MAUT nagels aan doodskist dieseltruck - column van e-truck expert Johnny Nijenhuis

“'De aanschafprijs van een elektrische vrachtwagen is drie keer zo hoog, dat is toch niet te betalen!' Ik hoor het nog wekelijks. Het laat mij altijd een beetje in vertwijfeling. Is diegene die dit roept echt zo kortzichtig? Of is men bang voor verandering en wordt dit gebruikt als argument om je maar niet te hoeven verdiepen in elektrische vrachtwagens?"

Lees meer...

Aan ambitie geen gebrek - column van e-truck expert Johnny Nijenhuis

"Hij zat al twee weken in het vakje nog te lezen. Ik kwam er gewoon eventjes niet aan toe. Maar als ik geweten had wat erin staat, had ik waarschijnlijk alles uit m’n handen laten vallen om alle in’s en out’s te weten te komen. Over welk rapport ik het heb? Market development of climate-friendly technologies in heavy-duty road freight transport in germany and Europe. Een rapport vol met allerlei waardevolle inzichten over de ontwikkeling van de markt voor elektrische vrachtwagens in Europa in het algemeen en Duitsland in het bijzonder."

Lees meer...

Logistieke hubs voor emissievrije stedelijke distributie

Bijna dertig grote steden sturen aan op een geleidelijk verbod op fossiele bedrijfswagens vanaf 2025. Deze worden geconcretiseerd in zogenoemde zero-emissie zones. Dit zorgt voor onrust en bezwaren bij transporteurs en andere bedrijven.

 

Lees meer...

Rubriek Elektrotechniek: Hieke van Heesch van InMotion

In Rubriek Elektrotechniek vertellen experts over de rol van elektrotechniek in de mobiliteitstransitie als het gaat om het slimmer, sneller, efficiënter, duurzamer en veiliger maken ervan. Deze maand: Hieke van Heesch, Partnership Manager van InMotion.

Lees meer...

De rol van de overheid in het stimuleren van emissieloos vrachtverkeer

Met Marijn Roks van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Voor vrijwel alle vervoersbedrijven is de overstap naar elektrische vrachtwagens en de realisatie van de daarbij horende laadinfrastructuur relatief nieuw.

Lees meer...

De rol van verladers bij het verduurzamen van transport

Met Thomas Reitsma van evofenedex

“Logistiek draait om ketenperspectief. Onze vereniging helpt opdrachtverstrekkers graag om hun rol goed in te vullen en neemt ze mee in de mogelijkheden.”

Lees meer...

Investeren in emissieloos vervoer doe je samen

Met Dirk-Jan van Schaik van Millenaar & Van Schaik

“Ik ben ervan overtuigd dat zowel elektrisch als waterstoftransport over een jaar of vijf domineren. Op dit moment is het vooral nog pionieren, maar het ideaalplaatje komt elke dag dichterbij.”

Lees meer...

De zero-emissiezones komen eraan

Met Anne-Marie Nelck van Transport en Logistiek Nederland


Vanaf 1 januari 2025 mogen in 28 Nederlandse gemeenten bestel- en vrachtauto’s daarin niet meer worden aangedreven door een dieselmotor. Voor sommige voertuigen geldt er tot 2030 een overgangsregeling.

Lees meer...

Publieke laadinfrastructuur voor E-trucks is bepaald geen abc

Met Rutger de Croon van ElaadNL

Er rijden meer dan 373.000 volledig elektrische personenauto’s waarvoor in  Nederland 50.000 openbare laadpalen beschikbaar zijn. Ook qua vrachtwagens neemt elektrische mobiliteit in hoog tempo toe. Laden is echter een aandachtspunt.

Lees meer...

TNO pleit ervoor innovaties sneller op de weg te krijgen

De vraag naar mobiliteit neemt wereldwijd enorm toe en tegelijkertijd willen en moeten we schoner, veiliger en efficiënter dan ooit tevoren van A naar B. “Aan slimme ideeën is binnen de sector geen gebrek, maar het vermogen om samen innovaties soepel en snel naar de weg te krijgen wordt onvoldoende benut.”

Lees meer...

Veel bedrijven rijden spoedig volledig elektrisch

Driekwart van de Nederlandse bedrijven is van plan om binnen drie jaar volledig over te stappen op elektrische voertuigen. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek van Vattenfall.

Lees meer...

“Als het diesel zou regenen, zou jij dan geen emmer onder de regenpijp zetten?”

Stel, het zou elke dag een beetje diesel regenen. Zou jij dat zo in het riool laten wegspoelen? Of zou je er alles aan doen om zoveel mogelijk van die diesel op te vangen en die te gebruiken in je vrachtwagens?

Lees meer...

Elektrotechniek, het hart van de mobiliteitstransitie: Harald Niessen van Hensel

In deze maandelijkse rubriek vertellen specialisten uit de branche over de cruciale rol van elektrotechniek in de enorme uitdaging waar we als Nederland voor staan.

Lees meer...

Tesla zet toch in op bedrijfsauto

De Tesla Semi werd eind 2017 al aangekondigd en ruim vijf jaar later gelanceerd. De eerste reacties zijn niet bijster positief.

Lees meer...

Europa: iedere 60 kilometer een snellaadpunt

Elektrische rijders kunnen binnen Europa eind 2025 langs de hoofdwegen iedere zestig kilometer terecht bij een snellaadpunt.

Lees meer...

"De markt heeft altijd gelijk"

Het mocht geen verrassing zijn. Het budget van de aanschafsubisidie Zero-Emission Trucks, kortweg aanZET, was binnen een dag volledig uitgeput.

Lees meer...

Tankstations zijn belangrijk bij transitie naar emissieloze auto’s

Met ingang van 2035 mogen auto’s met een benzine- of dieselmotor niet meer worden verkocht of geïmporteerd. VVD-Europarlementariër Jan Huitema was onderhandelaar bij de totstandkoming van dit akkoord.

Lees meer...

"Met elektrische vrachtwagens verplaatsen we het probleem alleen maar!"

De nieuwe column van Johnny Nijenhuis, expert op het gebied van zero emission trucks!

Lees meer...

Elektrotechniek, het hart van de mobiliteitstransitie: Bender

In deze maandelijks terugkerende rubriek vertellen specialisten uit de branche over de (onmisbare) rol van elektrotechniek in de enorme uitdaging waar we als Nederland voor staan. Raymond Vergouwe, commercieel technisch adviseur van Bender Benelux, bijt het pits af.

Lees meer...

De batterij is het centrum van de energietransitie

Aldus Rob Engelen van SmartGrid. “Onze producten dragen op onopvallende wijze bij aan de verandering.”

Lees meer...

Green Caravan behaalt 50% sharefunding campagne binnen 2 maanden (advertorial)

Startup voor fossielvrije snellaadpleinen Green Caravan is hard op weg om via het platform Eyevestor een investeringsronde van €140.000 binnen te halen: de eindsprint ingezet. Daarnaast heeft Green Caravan onlangs via het Limburg Startup Capital Fund van LIOF een financiering opgehaald.

Lees meer...

Tweejarig Nederland pilotproject met waterstof

Het energiesysteem verandert. Elektriciteit uit zonnepanelen en windturbines vormen een steeds groter deel van de energiemix. Het gebruik van waterstofgas als opslag- en transportmedium levert de nodige flexibiliteit voor een toekomst met alleen hernieuwbare energiebronnen.

Lees meer...

Action gaat elektrisch met Volvo FM en zonnepanelen op trailers

Non-food discountretailer Action heeft recent haar eerste stap in de elektrificatie van haar winkellogistiek gezet.

Lees meer...

Snellaadplein voor vrachtwagens in Geldermalsen

’s Werelds eerste snellaadplein voor vrachtwagens en zwaar bouwmaterieel wordt ontwikkeld door Dura Vermeer, Ploegam, Van Oord en Betuwewind.

Lees meer...

Slimme laadpleinen breken door in Nederland

Laadpleinen waar groepen elektrische auto’s slim opgeladen worden, zijn definitief doorgebroken in Nederland.

Lees meer...

Graafmachines omgebouwd naar waterstof

Het Delftse zepp.solutions heeft twee waterstofopslag- en Y50-brandstofcelsystemen geleverd aan Terberg Techniek.

Lees meer...

Cenntro presenteert waterstoftruc

Cenntro’s eerste intrede in waterstofbrandstofcellen en zijn eerste zware vrachtwagen is de LM864H.

Lees meer...

Van elektrisch rijden tot speler in de energieopslagmarkt

Dieselbussen zijn één van de grootste vervuilers van binnensteden. Hoe mooi is het dan dat de bussen van busbouwer Ebusco volledig elektrisch rijden met zero emissie?

Lees meer...