zepp.solutions is gespecialiseerd in het ontwikkelen van brandstofcelmodules. Joost Wendling, marketing & communicatiemanager, over de technologie en toekomstplannen.
Groene waterstof is hét emissieloze alternatief voor voertuigen waarvoor elektrisch rijden (nog) geen oplossing is, zoals zware vrachtwagens en bouwmachines. Een grote uitdaging is nog de uitbouw van een goede infrastructuur voor het tanken van waterstof. Eén van de bedrijven die daar hard aan werkt, is de Van Kessel groep uit Milheeze.
Vanaf januari 2024 kunnen VvE’s subsidie krijgen voor de installatie van basislaadinfrastructuur die nodig is om alle parkeerplaatsen van een oplaadpunt te voorzien. De bestaande subsidie voor een VvE oplaadpuntenadvies wordt verlengd met 4 jaar. Deze subsidies helpen om oplaadpunten voor elektrische auto’s bij VvE’s te realiseren.
De energietransitie is in volle gang, de verkoop van elektrische voertuigen neemt steeds verder toe en daarmee ook de vraag naar nieuwe snellaadlocaties. Op veel locaties kan helaas nog niet aan deze wens voldaan worden, vanwege de beperkte capaciteit van het stroomnet. NXT Mobility heeft de perfecte oplossing hiervoor: de NXT ChargePost!
Bij de overstap naar elektrische trucks zullen transporteurs vooral moeten nadenken over het laden daarvan, zowel onderweg als bij het eigen bedrijf. In de kennissessie ‘Laden met e-trucks’ gaat Robert van den Hoed van Nationaal Kennisplatform Laadinfrastructuur (NKL) in op de tools die transporteurs op weg kunnen helpen naar elektrisch rijden.
Energy Storage Day staat dit jaar in het teken van innovaties in energieopslag. Daar gebeurt enorm veel, zegt Jeroen Neefs van Energy Storage NL, zowel op het gebied van opslag in de vorm van elektriciteit en warmte als zogenaamde moleculenopslag. In een Techtalk zullen ook instituten en organisaties als TNO aangeven hoe zijn de innovaties op dit gebied stimuleren.
Emissieloos materieel is in opkomst. Maar om de bouwplaats daadwerkelijk emissieloos te maken is er meer nodig dan materieel, stelt Edwin Lokkerbol, programmamanager van Emissieloos Netwerk Infra (ENI). Lokkerbol is een van de sprekers van de kennissessie ‘Emissieloze bouw(plaats) van morgen’ op vakbeurs Zero Emission | Ecomobiel.
Laadpleinen bieden de mogelijkheid om laadpunten in de openbare ruimte te clusteren, het aantal benodigde netaansluitingen te verminderen en slim de beschikbare capaciteit te verdelen. Maar wat doen al die ladende auto’s met de spanningskwaliteit? En hoe is de benodigde stroom slim te verdelen binnen de capaciteit van het stroomnet? ElaadNL deed metingen.
Tata Group gaat een batterijfabriek bouwen in Groot-Brittannië. Het bedrijf investeert 4 miljard pond (4,6 miljard euro) in de fabriek, die batterijen gaat produceren voor dochterbedrijf Jaguar Land Rover.
“'De aanschafprijs van een elektrische vrachtwagen is drie keer zo hoog, dat is toch niet te betalen!' Ik hoor het nog wekelijks. Het laat mij altijd een beetje in vertwijfeling. Is diegene die dit roept echt zo kortzichtig? Of is men bang voor verandering en wordt dit gebruikt als argument om je maar niet te hoeven verdiepen in elektrische vrachtwagens?"
"Hij zat al twee weken in het vakje nog te lezen. Ik kwam er gewoon eventjes niet aan toe. Maar als ik geweten had wat erin staat, had ik waarschijnlijk alles uit m’n handen laten vallen om alle in’s en out’s te weten te komen. Over welk rapport ik het heb? Market development of climate-friendly technologies in heavy-duty road freight transport in germany and Europe. Een rapport vol met allerlei waardevolle inzichten over de ontwikkeling van de markt voor elektrische vrachtwagens in Europa in het algemeen en Duitsland in het bijzonder."
Bijna dertig grote steden sturen aan op een geleidelijk verbod op fossiele bedrijfswagens vanaf 2025. Deze worden geconcretiseerd in zogenoemde zero-emissie zones. Dit zorgt voor onrust en bezwaren bij transporteurs en andere bedrijven.
In Rubriek Elektrotechniek vertellen experts over de rol van elektrotechniek in de mobiliteitstransitie als het gaat om het slimmer, sneller, efficiënter, duurzamer en veiliger maken ervan. Deze maand: Hieke van Heesch, Partnership Manager van InMotion.
Met Marijn Roks van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Voor vrijwel alle vervoersbedrijven is de overstap naar elektrische vrachtwagens en de realisatie van de daarbij horende laadinfrastructuur relatief nieuw.
“Logistiek draait om ketenperspectief. Onze vereniging helpt opdrachtverstrekkers graag om hun rol goed in te vullen en neemt ze mee in de mogelijkheden.”
Met Dirk-Jan van Schaik van Millenaar & Van Schaik
“Ik ben ervan overtuigd dat zowel elektrisch als waterstoftransport over een jaar of vijf domineren. Op dit moment is het vooral nog pionieren, maar het ideaalplaatje komt elke dag dichterbij.”
Met Anne-Marie Nelck van Transport en Logistiek Nederland
Vanaf 1 januari 2025 mogen in 28 Nederlandse gemeenten bestel- en vrachtauto’s daarin niet meer worden aangedreven door een dieselmotor. Voor sommige voertuigen geldt er tot 2030 een overgangsregeling.
Er rijden meer dan 373.000 volledig elektrische personenauto’s waarvoor in Nederland 50.000 openbare laadpalen beschikbaar zijn. Ook qua vrachtwagens neemt elektrische mobiliteit in hoog tempo toe. Laden is echter een aandachtspunt.
De vraag naar mobiliteit neemt wereldwijd enorm toe en tegelijkertijd willen en moeten we schoner, veiliger en efficiënter dan ooit tevoren van A naar B. “Aan slimme ideeën is binnen de sector geen gebrek, maar het vermogen om samen innovaties soepel en snel naar de weg te krijgen wordt onvoldoende benut.”
Driekwart van de Nederlandse bedrijven is van plan om binnen drie jaar volledig over te stappen op elektrische voertuigen. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek van Vattenfall.
Stel, het zou elke dag een beetje diesel regenen. Zou jij dat zo in het riool laten wegspoelen? Of zou je er alles aan doen om zoveel mogelijk van die diesel op te vangen en die te gebruiken in je vrachtwagens?
In deze maandelijkse rubriek vertellen specialisten uit de branche over de cruciale rol van elektrotechniek in de enorme uitdaging waar we als Nederland voor staan.
Met ingang van 2035 mogen auto’s met een benzine- of dieselmotor niet meer worden verkocht of geïmporteerd. VVD-Europarlementariër Jan Huitema was onderhandelaar bij de totstandkoming van dit akkoord.
In deze maandelijks terugkerende rubriek vertellen specialisten uit de branche over de (onmisbare) rol van elektrotechniek in de enorme uitdaging waar we als Nederland voor staan. Raymond Vergouwe, commercieel technisch adviseur van Bender Benelux, bijt het pits af.
Startup voor fossielvrije snellaadpleinen Green Caravan is hard op weg om via het platform Eyevestor een investeringsronde van €140.000 binnen te halen: de eindsprint ingezet. Daarnaast heeft Green Caravan onlangs via het Limburg Startup Capital Fund van LIOF een financiering opgehaald.
Het energiesysteem verandert. Elektriciteit uit zonnepanelen en windturbines vormen een steeds groter deel van de energiemix. Het gebruik van waterstofgas als opslag- en transportmedium levert de nodige flexibiliteit voor een toekomst met alleen hernieuwbare energiebronnen.
Dieselbussen zijn één van de grootste vervuilers van binnensteden. Hoe mooi is het dan dat de bussen van busbouwer Ebusco volledig elektrisch rijden met zero emissie?