Hoe zorg je ervoor dat je groene energie laadt in je elektrische auto?
De elektrische auto is schoon, stil en beter voor het milieu dan een auto die op benzine of diesel rijdt. Met een CO2-uitstoot die 40% lager ligt dan die van auto’s op fossiele brandstof, is duurzaam rijden nu voor iedereen mogelijk. Door je elektrische auto op te laden met groene stroom, rijd je nog duurzamer, maar in hoeverre is dat mogelijk in Nederland?
Als we groene stroom definiëren als stroom die in Nederland is opgewekt via windenergie of zonnepanelen, dan blijkt in de praktijk dat maar weinig energieleveranciers daadwerkelijk groene stroom leveren. Veel energiebedrijven kopen namelijk via groencertificaten stroom in bij buitenlandse aanbieders. Het nadeel hiervan is, dat het kopen van deze stroom niet bijdraagt tot de uitbreiding van de opwekking van duurzame energie in Nederland.
Enkele jaren geleden bleek dat meer dan 2 miljoen huishoudens in Nederland geen echt groene energie uit hun stopcontact kregen. Dat is tweederde van het aantal huishoudens wat groene stroom afneemt. Als je zeker wilt weten dat je je elektrische auto oplaadt met groene energie, dan zijn er gelukkig wel mogelijkheden om dit toch voor elkaar te krijgen.
Publieke laadplaatsen met groene energie
Maak je vaak gebruik van openbare laadpunten, dan kun je daar tegenwoordig ook 100% groene energie laden. Zo biedt Shell onder de naam Recharge snellaadmogelijkheden aan met stroom die is gewonnen uit duurzame energiebronnen. De duurzame energiebron is windenergie die in Nederland wordt opgewekt.
Total, die we natuurlijk ook kennen van de tankstations, gaat nog een stapje verder door een pakket aan te bieden waarmee je groene stroom voor je auto en je huis kunt afnemen. Je kunt ook een contract afsluiten waarmee je thuis en onderweg je auto kunt opladen met 100% duurzaam opgewekte energie.
Naast commerciële aanbieders, kijken ook gemeenten naar de mogelijkheden. Het aandeel zonne- en windenergie neemt flink toe. Om daar optimaal gebruik van te maken, kunnen openbare laadpunten meer vermogen leveren bij een energie-overschot en juist minder vermogen bij een daling van het aanbod aan groene stroom. Energieleverancier Vattenfall, MRA-Elektrisch en 11 gemeenten werken samen om dit mogelijk te maken bij 80 publieke laadpunten in Flevoland, Noord-Holland en Utrecht.
In heel Nederland zijn er vooralsnog maar weinig openbare laadpunten waar je je elektrische auto met 100% groene stroom kunt opladen. Gelukkig is er nog een andere mogelijkheid waarmee je je auto kunt opladen met tot 100% duurzaam opgewekte energie en dat is thuis laden.
Thuis opladen met groene stroom
Als je thuiskomt met je auto, dan steek je waarschijnlijk meteen de laadstekker in het stopcontact. Helaas is dat vaak duur. Heb je een gewone oplader, dan begint je auto meteen op te laden. Vaak gebeurt dat dus tijdens de piekuren met het hoogste energietarief. De kans dat je auto dan met 100% duurzaam opgewekte energie wordt opgeladen, neemt dan ook af, omdat de vraag naar stroom in de piekuren zo hoog is, dat niet alle stroom geleverd kan worden door duurzame energiebronnen.
Je kunt ten eerste dit voorkomen door een energieleverancier te kiezen die alleen maar stroom aanbiedt die uit duurzame Nederlandse energiebronnen komt. Dan weet je zeker dat er alleen groene energie uit het stopcontact komt. Wat ook helpt, is kiezen voor een slimme oplader.
De opbrengst van zonne- en windenergie is afhankelijk van de weersomstandigheden. Op het ene moment wordt meer zon- en windenergie geproduceerd dan gevraagd en op een ander moment wordt er meer groene energie gevraagd dan dat er door het elektriciteitsnet geleverd kan worden. Om dit in balans te houden, kan overtollige opgewekte energie in de batterij van je auto worden opgeslagen en worden teruggeleverd aan het net als er meer vraag dan aanbod is.
Slim laden met zelf opgewekte energie uit zonnepanelen
Dit principe kun je ook nog een stukje verder toepassen als je zonnepanelen hebt. Want je elektrische auto opladen met zelf opgewekte zonne-energie is natuurlijk helemaal fantastisch. Nu is het wel zo dat zonnepanelen overdag de meeste energie leveren. Als je dan naar je werk bent met je auto, dan wordt het moeilijk om deze energie te gebruiken om de accu op te laden. Het antwoord is slim laden.
Met een slimme lader profiteer je maximaal van de energie die door je zonnepanelen wordt opgewekt. In grote lijnen kan dit op 3 manieren:
- Volledig laden met eigen opgewekte zonnestroom.
- Zoveel mogelijk laden met eigen zonnestroom en bijladen uit het elektriciteitsnet.
- Snel laden, zowel met zelf opgewekte stroom als netstroom.
Auto’s die niet dagelijks gebruikt worden, of waarmee korte afstanden gereden worden, kunnen op deze manier prima opgeladen worden. Afhankelijk van de accucapaciteit kan de auto dan bijvoorbeeld in het weekend overdag worden opgeladen met zelf opgewekte zonne-energie. De rest van de week wordt de accu dan bijgeladen met zoveel mogelijk zelf opgewekte stroom. Dit wordt aangevuld met goedkope netstroom waarmee de auto tijdens de daluren wordt opgeladen.
Thuis laden verzekert je van 100% groene energie
Als je met je elektrische auto op groene stroom wilt rijden, dan zijn er nog niet zoveel openbare laadpunten in Nederland waar je terecht kunt. Er wordt wel hard aan gewerkt, zo bewijzen pilot-projecten die in de maak zijn of opgestart worden. Bij diverse tankstations bestaat de mogelijkheid om je auto op te laden met zonne- of windstroom die 100% Nederlands is. Toch komt er op veel plaatsen nog grijze of gemengde stroom uit de laadpaal.
Wil je volledig overschakelen op duurzame energie, dan kun je je auto thuis opladen in combinatie met zonnepanelen of andere manieren om duurzame energie op te wekken. Als je daarbij ook een slimme oplader laat installeren, dan profiteer je niet alleen va het meest gunstige energietarief, maar maak je ook nog eens optimaal gebruik van het aanbod van duurzame energie.
Tekst: Richard de Jong