Taal
Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Gemeentedag Energietransitie: hoe houden we de stad van morgen bereikbaar?

  • Door:
    Rogier Elshout, Dagvoorzitter, Programmamaker, Rogier Elshout | Geert Kloppenburg, Geertkloppenburg BV | Ron Bissels, Gemeente Maastricht | Mark Luikens, Logistiek Makelaar, Zuid-Limburg Bereikbaar | Pieter van Kerkhof, RVO | Henry Lootens, Stichting Gelijkspanning | Laurens Mackay, DC Opportunities | Peter Broekhuijsen, Assetmanager Technische Systemen, Gemeente Delft
  • Datum:
    donderdag 12 oktober 2023
  • Tijd:
    12:00 - 16:30
  • Locatie:
    Podium entree hal 7

  • Gemeentedag Energietransitie: De bereikbare stad

    Veel gemeenten, provincies en waterschappen hebben zichzelf al het doel gesteld om voor 2050 energieneutraal te zijn. Om daar te komen is samenwerking noodzakelijk binnen de regio, tussen bewoners, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties, maar ook tussen de decentrale overheden en het Rijk.

    Welke uitdagingen komen er op u als gemeente af, om uw gemeente bereikbaar te houden? En hoe verloopt uw route naar verduurzaming? Dat betreft dan bijvoorbeeld het transport, logistiek, laadinfra, het net, bouwmaterieel, bedrijventerreinen etc. 

    Vragen die langskomen tijdens deze dag zijn bijvoorbeeld:

    • Hoe stimuleer je het bundelen van logistiek, en verminder je het aantal ritten?
    • Hoe ga je om met netcongestie? En welke oplossingen liggen voor de hand?
    • Hoe stuur je als gemeente op duurzaam goederen vervoer en service logistiek;
    • Welke mogelijkheden voor laadinfra zijn er, gericht op logistiek en bedrijventerreinen?
    • Hoe werken gemeenten samen, ook intern?

    Bij de gemeentedag Energietransitie staat SAMENWERKEN IN TRANSITIE centraal.

    Het programma is VOOR en DOOR ambtelijke collega's, want hun vraagstuk leeft ook elders. En samen weten we meer, en bewerkstelligen we een snellere transitie.

    PROGRAMMA
    Het programma vindt plaats op het podium in de centrale entree.

    12.00 - 12.30      ontvangst en lunch 

    12.30 - 12.40      Welkom door de dagvoorzitter Rogier Elshout | Welke vragen willen we opgelost zien vandaag?

    12.40 - 13.45      KEYNOTE: Geert Kloppenburg;  
    Geert Kloppenburg toont (exclusief) zijn nieuwe documentaire: De Stad van de Toekomst. En gaat graag met de zaal in gesprek over de radicale keuzes die gemeenten moeten maken om de stad bereikbaar te houden. Wat zijn de kansen die zich voordoen als we daarvoor open staan?
    Hoe kijkt u aan tegen en welke vragen voor u relevant zijn voor de stad van de toekomst.
    Welke radicale keuzes moeten we maken om de stad bereikbaar te houden?
    (Zie voor meer info over dit onderdeel, Toelichting Keynote, onderaan deze pagina)


    13.45 - 14.30      (Logistieke) laadinfrastructuur: wat kan ik doen als gemeente?
    De NAL Vliegende Brigade gaat graag samen met gemeente Maastricht (Ron Bissels) en logistiek makelaar Mark Luikens vanuit Zuid-Limburg Bereikbaar met moderater Rogier Elshout en het publiek in gesprek over laadinfrastructuur, met een focus op logistiek en bedrijventerreinen. 
    In de sessie gaan we in op vragen zoals: 
    - Hoe organiseer je (logistieke) laadinfrastructuur?
    - Welke rol kun je als gemeente pakken; 
    - En waar lopen ondernemers tegenaan?
    Door het perspectief vanuit de landelijke overheid, lokale overheid en de ondernemer te combineren, voeren we een interessant gesprek over (logistieke laadinfrastructuur) en de belangrijkste stappen die gemeenten hierbij kunnen nemen! Is de laadbehoefte bijvoorbeeld al scherp binnen jouw gemeente? Laat je inspireren en neem vooral zelf ook deel aan het gesprek, want samen komen we verder!

    14.30 - 14.45      korte koffiepauze

    14.45 - 15.30      Gelijkspanning in openbare verlichting, welke kansen biedt dit voor laadinfra?
    Gemeente Delft (Peter Broekhuijsen), Stichting Gelijkspanning (Henry Lootens), DC Opportunities (Laurens Mackay) geven inzicht in de mogelijkheden van gelijkspanning in openbare verlichting, ook aan de hand van de case in Zoetermeer.  
    Gelijkspanning in openbare verlichting is relatief effectief door te voeren, OVL-netten zijn namelijk afgesloten netten met vaak maar één toepassing en eigenaar. Om dit op grote schaal te adopteren is er innovatie, beleid, normalisatie en kennisdeling nodig.
    - Welke besparing op energie levert overschakeling op gelijkspanning in openbare verlichting op?
    - Welke kansen biedt dit voor de infrastructuur? En is deze capaciteit in te zetten voor laadvraagstukken.
    - Kansen en bottleneck Hoe zijn deze disciplines binnen de gemeente (organisatorisch) samen te brengen om deze kansen ook te kunnen benutten?
    Aan de hand van voorbeelden uit Delft en Zoetermeer gaan zij graag met het publiek in gesprek

    15.30 - 16.00      Borrel snack en samenvatting

    Doelgroep: De Gemeentedag Energietransitie richt zich specifiek op professionals, werkzaam binnen gemeente, provincie, waterschap, of het Rijk. 
    Organisaties die producten, diensten of advies leveren aan gemeenten en andere overheidsinstellingen betalen een toegangsfee t.w.v. EURO 495 excl btw. - en op basis van beschikbaarheid.

    Interactie en kennisuitwisseling staat voorop:

    Doel van de Gemeentedag Energietransitie is kennisuitwisseling, en is het delen van ervaringen en lessons learned. Niet vanuit een presentatie (puur zenden) maar juist aan de hand van een verhaal/interview. Daarbij levert de interactie met de interviewer en vooral ook de zaal een informatief en leerzaam programma op.

     

    Toelichting Keynote
    Bij het werken aan de Stad van de Toekomst met Alexander van Altena knelt de traditionele aanpak van mobiliteit en verkeersinfrastructuur. De laatste jaren worden makers van mobiliteitsbeleid dan ook geconfronteerd met een enorme verbreding van vraagstukken waar zij rekening mee moeten houden. Andersom lopen beleidsmakers op andere terreinen aan tegen beperkingen die mobiliteit en verkeersinfrastructuur hen opleggen. De documentaire De Stad van de Toekomst een blik op mobiliteit onderzoekt dit bredere perspectief op de strijd om de schaarse ruimte.

    De (gezonde) bodem, de fysieke netwerken, de vitale stad en de (circulaire) economie, een samenhangende structuur in die vier lagen levert uiteindelijk de wijk van de toekomst. Hoe gaan we zorgen dat dat allemaal goed gaat functioneren? Wat gaan we doen met het verkeer? Waarom maken wij nog mobiliteitsplannen separaat? We kunnen niet langer beginnen bij mobiliteit die op zichzelf staat, maar moeten beginnen bij die waaier aan vraagstukken die allemaal terechtkomen in de stad, bijna letterlijk in de straat.

    Floris Alkemade zei hier als rijksbouwmeester over: "Op het moment dat je begint een vraag te stellen, zijn we over het algemeen geneigd het antwoord te gaan formuleren. De sleutel is om de vraag te onderzoeken. Het besef dat onze tijd zulke andere vragen stelt betekent dat we de impuls moeten onderdrukken om met meer urgentie de oude antwoorden te herhalen. Je moet doorgronden wat er nou in de veranderende vraag zit en welke aanleidingen dat biedt om op een ander gebied te gaan interveniëren. Dat wordt gezien als ze willen alles anders doen en radicaal zijn , maar het is juist rationeel, logisch en effectief."

    Steeds meer mensen uit verschillende vakgebieden worden nieuwsgierig naar elkaar en willen samen bouwen aan hun stad van de toekomst.

    In onze zoektocht spraken we uitgebreid met Ton Venhoeven (architect/stedenbouwkundige), Joyce van den Berg (landschapsarchitect gemeente Amsterdam), Luca Bertolini prof urban planning Universiteit Amsterdam en Debbie Dekkers stedelijke innovatie gemeente Amsterdam hoe zij aankijken naar welke vragen relevant zijn voor de stad van de toekomst.

  • Sprekers/Partners

    Rogier Elshout

    Dagvoorzitter, Programmamaker
    Rogier Elshout
    Rogier  Elshout

    Geert Kloppenburg

    Geertkloppenburg BV
    Geert  Kloppenburg

    Ron Bissels

    Gemeente Maastricht
    Ron  Bissels

    Mark Luikens

    Logistiek Makelaar
    Zuid-Limburg Bereikbaar
    Mark  Luikens

    Pieter van Kerkhof

    RVO
    Pieter van Kerkhof

    Henry Lootens

    Stichting Gelijkspanning
    Henry  Lootens

    Laurens Mackay

    DC Opportunities
    Laurens  Mackay

    Peter Broekhuijsen

    Assetmanager Technische Systemen
    Gemeente Delft
    Peter  Broekhuijsen