Taal
Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Action gaat elektrisch met Volvo FM en zonnepanelen op trailers


Begin deze maand nam de CEO van de keten de eerste twee volledig elektrische trucks in gebruik. Later deze maand zal ook een derde truck vanuit het distributiecentrum in Duitsland gaan rijden.
Daarnaast worden drie trailers voorzien van SolarOnTop zonnepanelen. Alle maatregelen zijn onderdeel van een pilot om te ervaren en leren over de impact van verduurzaming op logistiek in de praktijk.

De elektrische trucks zijn -met tussentijds bijladen- in staat om dagelijks zes tot negen winkels te bevoorraden. Of de actieradius van ruim 200 kilometer wordt gehaald, zal uitvoerig worden getest.

SolarOnTop zorgt voor lager brandstofverbruik

Met de SolarOnTop-zonnepanelen op de trailers wordt een flinke hoeveelheid CO2-uitstoot per trailer bespaard. De technologie is een oplossing met onboard zonne-energie die de brandstofeffici├źntie van de bijbehorende dieseltruck verhoogt. De dynamo hoeft met deze oplossing immers minder elektriciteit ten behoeve van de hulpsystemen op te wekken. Het overschot aan zonne-energie wordt opgeslagen in de lithiumbatterij en is in te zetten op momenten dat de truck stilstaat, bijvoorbeeld tijdens pauzes van de chauffeur.

Oplaadbare laadklep

Voor een optimaal betrouwbaar systeem zorgt SolarOnTop voor een volledig opgeladen laadklep. Met deze oplossing kan Action meer dan 1.200 liter brandstof en een CO2-uitstoot van vier ton besparen.

Duurzame transportoplossingen voor de toekomst

Action is actief in tien landen met in totaal 2.266 winkels en beschikt over tien distributiecentra. De keten heeft al aan meerdere verduurzamingsinitiatieven deelgenomen. De net afgeronde pilot met HVO100-biodiesel zou een CO2-reductie van 90% moeten kunnen realiseren. Op basis van de resultaten van de pilots verwacht Action in 2023 besluiten te kunnen nemen over de verdere opschaling van duurzame transportoplossingen.

Bron: action.nl

Ga terug