Taal
Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

CILOLAB onderzoekt schaalbaarheid nieuwe stadslogistieke concepten


In 2025 moeten in 30 tot 40 grotere gemeentes zero emissiezones voor stadslogistiek zijn ingevoerd. In living lab CILOLAB werken bedrijfsleven, gemeenten en kennisinstellingen samen aan doorbraken voor schone én slimme stadslogistiek.

Duurzame stadslogistiek is méér dan schone voertuigen

Want, duurzame stadslogistiek gaat over meer dan schone zero emissie voertuigen alleen. Het gaat vaak verder dan het vervangen van conventionele (diesel) voertuigen door zero-emissie alternatieven. Het is namelijk nog maar de vraag of er voldoende elektrische voertuigen zijn voor een volledige 1-op-1 omschakeling. Het vraagt vaak ook een andere aanpak in de operatie en nieuwe logistieke concepten om steden ook in de toekomst op duurzame wijze te bevoorraden en leefbaar te houden.

Duurzame stadslogistiek gaat ook over slim bundelen

Door slim te bundelen of samen te werken kunnen vervoerders hun beladingsgraad verhogen en daarmee ritten en kilometers besparen. De meest duurzame kilometers zijn kilometers die niet worden gereden. In CILOLAB onderzoeken de partners gezamenlijk de impact van verschillende stadslogistieke oplossingen die daaraan bijdragen. Denk bijvoorbeeld aan regionale samenwerkingsverbanden zoals Netwerk Benelux en Transmission waarbij transporteurs zendingen uitwisselen om zo het aantal gereden kilometers te verminderen. Of denk aan hubs van bijvoorbeeld de partners Cityhub, Hubbel en Fietskoeriers.nl aan de rand van de stad waarvandaan zero emissie voertuigen of cargofietsen binnensteden bevoorraden.

Data verzamelen voor inzichten schaalbaarheid

Momenteel verzamelen de partners van CILOLAB data, waarmee de onderzoekers van de kennisinstellingen inzicht krijgen wat er precies in de steden rijdt. Hiermee brengt CILOLAB in kaart wat de impact van bepaalde stadslogistieke oplossingen is op het gebied van ritten, kilometers en CO2-uitstoot. Daarnaast experimenteren de partners samen: wat werkt nu wel en niet, en wat zou een bepaalde oplossing voor hen betekenen? Uiteindelijk heeft CILOLAB de ambitie om inzicht te geven op welke locatie welke oplossingen voor welke branches zouden kunnen werken, en wat daarvoor de marktpotentie is. En ook: hoe vertaalbaar is een oplossingsrichting naar een andere locatie en wat is de potentie ervan voor een bepaalde stad? Dat is voor elke stad weer anders.

Living lab als open samenwerking

CILOLAB – waar TNO optreedt als consortiumpenvoerder - is een living lab. Dit wil zeggen dat de aanpak cyclisch en actiegedreven is; gedurende de verschillende initiatieven en activiteiten gaan de partners actief op zoek naar waar verbeteringen kunnen worden doorgevoerd, en waar goedwerkende concepten kunnen worden opgeschaald. De living lab methode dient als structurele aanpak voor co-creatie, experimenteren en leren wat wél kan. Als u interesse heeft om aan te sluiten nodigen wij u van harte uit om contact met ons op te nemen. Meer weten? Lees dan hier verder

Ga terug