Taal
Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Graafmachines omgebouwd naar waterstof


De systemen zijn gebruikt bij de ombouw van twee Liebherr 916 Litronic mobiele graafmachines van diesel naar waterstof-elektrisch. De waterstof graafmachines zijn de eerste toepassing van zepp’s brandstofcelsystemen in bouwmaterieel.

De twee graafmachines, beide eigendom van aannemersbedrijf Jos Scholman, zijn zes maanden operationeel getest. De resultaten tonen aan dat de graafmachines betrouwbaar zijn en presteren zoals verwacht. Deze waterstofversies zijn een milieuvriendelijk alternatief voor traditionele dieselaangedreven machines, aangezien ze geen andere uitstoot produceren dan water. Zowel het brandstofcelsysteem als het waterstofopslagsysteem aan boord zijn ontwikkeld door zepp.solutions. Eerder werkte Scholman ook al mee aan de ontwikkeling van een dual fuel tractor van het merk New Holland.

Waterstof voor de gehele bouwsector

Terberg Techniek heeft een ombouwpakket rondom de brandstofcelsystemen van zepp ontwikkeld. Het gebruik van deze kit is niet beperkt tot dit specifieke type graafmachine. Terberg Techniek is ook van plan de kit in te zetten om ander bouwmaterieel om te bouwen van een diesel naar een waterstof-elektrische aandrijflijn.

Oplossing voor het stikstofprobleem in de bouw?

Waterstof wint aan populariteit in de bouwsector vanwege de steeds strenger wordende regelgeving op het gebied van lokale emissies, zoals CO2, geluid, fijnstof en vooral stikstof uitstoot (NOx). Door emissievrije machines te gebruiken, kunnen aannemers projecten oppakken in stedelijke of ecologisch kwetsbare gebieden die met diesel aangedreven materieel niet mogelijk zouden zijn. Waterstof-brandstofceltechnologie biedt een betrouwbare en constante stroombron voor bouwmachines, waardoor ze langer kunnen werken en er minder onderbrekingen voor het bijtanken of opladen nodig zijn in vergelijking met alternatieven op batterijen.

Multifunctioneel systeem

De Y50-brandstofcelsystemen van zepp.solutions hebben een 50kWe vermogens output en hebben een ingebouwd DC DC converter systeem. Het systeem is al door verschillende OEM’s en retrofitters ingezet voor hun projecten. Een recent voorbeeld is de Watertaxi in Rotterdam die in mei werd gedoopt. Het Liebherr-conversieproject van Terberg Techniek is de eerste toepassing van brandstofcelsystemen van zepp in de bouwsector.

Bron: allesoverwaterstof.nl

Ga terug