Taal
Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Tweejarig Nederland pilotproject met waterstof


Het energiesysteem verandert. Elektriciteit uit zonnepanelen en windturbines vormen een steeds groter deel van de energiemix. Het gebruik van waterstofgas als opslag- en transportmedium levert de nodige flexibiliteit voor een toekomst met alleen hernieuwbare energiebronnen. De toepassingsgebieden zijn talrijk. Nationaal en internationaal beleid onderstreept hoe belangrijk de rol is van waterstof in een CO2-vrije energievoorziening. Derhalve zijn er verschillende subsidieregelingen voor waterstofprojecten beschikbaar gesteld waaronder de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel.

De regeling richt zich op bouwbedrijven die in Nederland gevestigd zijn en die zelf materieel in het bezig hebben of bouwmaterieel huren. Op dit moment is de regeling tijdelijk gesloten. Vanaf 9 mei kunnen partijen weer aanvragen doen. Het consortium onder leiding van Koninklijke Oosterhof Holman heeft tijdens de eerste fase al subsidie toegekend gekregen. Aanleiding van het pilotproject is de toenemende problemen rondom netcongestie dat een potentieel risico vormt voor aannemers in de bouwsector. Koninklijke Oosterhof Holman gaat samen met BOL I Staveren, Limac – Electric Construction Equipment, Nedstack Fuell Cell Technology, WE-doubleyouenergy en EnTranCe onderzoeken of met de inzet van waterstofbrandcelgeneratoren het risico kan worden opgevangen.

De doelen

Naast de versnelde inzetbaarheid van batterij-elektrische bouwmachines op bouwplaatsen zonder of met een beperkte netcapaciteit wil het consortium ook graag een routekaart samenstellen zodat bouwers en andere stakeholders op een veilige wijze met waterstof aan de slag kunnen. Uiteindelijk moet er een voor derden toegankelijke online database komen met inzichten over waterstofaangedreven bouwplaatsen. Hiermee wi het consortium een significante bijdrage leveren aan de versnelling van inzetbaarheid van zowel batterij-elektrische bouwmachines als waterstof-elektrische bouwmachines in de branche.

Het project loop tot 31 december 2024.

Ga terug