Taal
Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

All electric populairder dan hybride plug-ins

Volledig elektrische auto’s zijn aan een opmars bezig. Foto: Pixabay.com

Volledig elektrische auto's waren in Europa in het tweede kwartaal opnieuw populairder dan plug-inhybrides, net als in de eerste drie maanden van het jaar. Volgens de Europese autobrancheorganisatie ACEA zijn de puur elektrische wagens de laatste tijd duidelijk aan een opmars bezig.

Benzine- en dieselmodellen worden juist minder gewild al zijn zij samen nog wel goed voor de meeste verkochte auto's. Ongeveer een op de tien verkochte wagens in de Europese Unie was in de voorbije periode een volledig elektrische auto. Ten opzichte van het tweede kwartaal van vorig jaar werden er ruim 11 procent meer verkocht.

Bij hybride wagens liepen de aantallen juist wat terug. Met stekker waren ze nog wel goed voor een marktaandeel van bijna 9 procent. Het marktaandeel van hybride voertuigen zonder stekker kwam uit op een kleine 23 procent. Benzine en diesel waren samen goed voor zo'n 56 procent van de markt.

Forse toename

In Nederland zijn in het afgelopen kwartaal bijna 17.200 volledig elektrische voertuigen afgeleverd, tegenover circa 11.600 een jaar terug. Dat is een toename van bijna 48 procent. Hier nam het aantal verkochte plug-inhybrides nog licht toe, met bijna 6 procent tot zo'n 8750 en het aantal hybride auto's zonder stekker daalde met dik 4 procent naar ongeveer 18.100 stuks.

De investeringen van de auto-industrie in voertuigen met alternatieve aandrijving werpen hun vruchten af, stelt de European Automobile Manufacturers' Association (ACEA). Tegen de achtergrond van een krimpende markt voor voertuigen, bleven elektrisch oplaadbare auto's marktaandeel winnen, goed voor bijna 1 op iedere 5 nieuwe auto's die in de Europese Unie werden verkocht. “Deze trend kan echter alleen worden volgehouden als overheden de investeringen in infrastructuur opvoeren en zinvolle en duurzame prikkels handhaven”, schrijft ACEA.

Ga terug