Taal
Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Bender bestaat 75 jaar en lanceert nieuwe isolatiewachter


Met een wereldwijd online evenement lanceerde de familie Bender onlangs de viering van haar 75-jarig bedrijfsjubileum en opende zij tegelijkertijd een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van het bedrijf.

"Bewijs wat je kunt doen door het te doen" - was het motto van Dietrich Christian Bender, zoon van Walther Hans Bender, de uitvinder van de Isometer© en oprichter van het bedrijf. Nog steeds groeit Bender en is het wereldwijd actief in vele verschillende industriële sectoren waaronder E-Mobility. In 1946 richtte laatstgenoemde Walther Hans Bender een ingenieursbureau op in het Duitse Grünberg.  De basis van zijn bedrijf was de uitvinding van 's werelds eerste Isometer©, waarvoor hij in 1942 het patent ontving.


Dietrich Christian Bender

Tegenwoordig is Bender een familiebedrijf van de 4de generatie, dat zeer geavanceerde producten en systemen ontwikkelt om wereldwijd processen, mensen en installaties te beschermen, speciaal gericht op elektrische veiligheid en continuïteit van het proces. Het bedrijf heeft dochterondernemingen in Europa, Amerika, Afrika en Azië en bijna 1.100 medewerkers in meer dan 70 landen.

Haar missie omvat ook het nemen van een zekere maatschappelijke verantwoordelijkheid. Naast het aanplanten van bosgebieden steunt Bender onder andere kindertehuis en trainingscentrum Selam in Ethiopië met als doel om 20 jongeren een elektrotechnische opleiding te geven die leidt tot een beroepskwalificatie.

Productnieuws van Bender: isoCHA425HV isolatiebewaking voor Combi-DC-laadstations CCS & CHAdeMO

Bender is niet alleen jarig, maar blijft ook doorontwikkelen. Zo heeft het met de nieuwe Isolatiewachter isoCHA425HV+AGH420-1 een combinatieapparaat ontwikkeld dat de twee gangbare laadstandaarden (CCS en CHAdeMO) ondersteunt. Tot nu toe waren er namelijk altijd twee verschillende apparaten nodig voor bewaking, afhankelijk van de DC-laadstandaard.

Dit betekende voor fabrikanten een dubbele opslag. Met het nieuwe apparaat wordt het gehele DC-laadstation en aangekoppeld voertuig elektrisch veilig bewaakt zoals in de internationale normen is omschreven.

Door gebruik te maken van een galvanisch gescheiden Modbus RTU-interface is het mogelijk om te schakelen tussen CCS en CHAdeMO. De afzonderlijke parameters zijn vooraf ingesteld behorende bij de geldende norm en worden vervolgens automatisch geselecteerd wanneer een van beide laadsessies wordt gestart.

Naast het bewaken van het isolatieniveau, is de isoCHA425HV+AGH420-1 ook in staat om de nominale spanning tijdens het laden te meten en een alarmering te genereren als de spanning boven of onder de vooraf gedefinieerde grenswaarden komt.

Verder wordt de systeemlekcapaciteit van het laadstation en het voertuig bewaakt en wordt er bij isolatiefouten, niet alleen de Ohmse waarde, maar ook de storingslocatie weergegeven (DC+/DC-/symmetrisch). Dit helpt de servicemonteur om de status van het laadstation te beoordelen en de fout sneller te herstellen.

Waar het bewaken op symmetrische (tweepolige) en asymmetrische (enkelpolige) isolatiefouten verplicht is voor CCS, is uitschakeling bij een asymmetrische isolatiefout met een responstijd van ≤ 1 seconde voor CHAdeMO voldoende.

Bender verhoogt het veiligheidsniveau bij CHAdeMo door niet alleen de asymmetrische isolatiefouten te monitoren, maar ook de symmetrische bewaking uit te voeren. Dit is een groot voordeel ten opzichte van de huidige beschikbare conventionele bewakingsapparatuur voor DC-laadstations volgens CHAdeMO standaard in de markt, omdat ze tot nu toe alleen asymmetrische isolatiefouten bewaken en geen symmetrische fouten detecteren. De oorzaak van symmetrische storingen zijn veelal terug te vinden bij vocht in combinatie met stof, vuil of strooizout.

Deze factoren leiden tot veroudering van de laadkabels, wat in het algemeen resulteert in een consistente daling van het isolatieniveau en er geen alarmering zal plaatsvinden.  Doordat de Bender isoCHA425HV+AGH420-1 het veiligheidsniveau verhoogt worden ook deze fouten gedetecteerd, wat leidt tot aanzienlijk meer veiligheid voor de installatie en gebruikers.

Bender Benelux B.V. zal ook dit jaar weer aanwezig zijn op de Zero Emission | Ecomobiel, 12/13/14 oktober in de Brabanthallen.

Ga terug