Taal
Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

“ESD presenteert innovaties in energieopslag”

Interview met Jeroen Neefs, FME - Energy Storage NL


Energy Storage Day staat dit jaar in het teken van innovaties in energieopslag. Daar gebeurt enorm veel, zegt Jeroen Neefs van Energy Storage NL, zowel op het gebied van opslag in de vorm van elektriciteit en warmte als zogenaamde moleculenopslag. In een Techtalk zullen ook instituten en organisaties als TNO aangeven hoe zijn de innovaties op dit gebied stimuleren.

“De Energy Storage Day houden we elk jaar. Vorig jaar gingen we er vooral op in hoe energieopslag kon bijdragen aan het voorkomen van netwerkcongestie; het jaar daarvoor stond in het teken van de businesscase van energieopslag. Inmiddels zien we dat de vraag naar opslagsystemen toeneemt, maar ook dat er heel veel innovaties zijn.”

“Er zijn eigenlijk drie manieren van energiesopslag. Dat kan in de vorm van elektriciteit, van warmte en van moleculen. Van die laatste is waterstofopslag het meest bekend, maar er zijn ook mogelijkheden met bijvoorbeeld groen gas, ammoniak en methanol. Je kunt dat bovengronds opslaan in tanks, maar ook ondergronds in bijvoorbeeld lege gasvelden.”

Langdurige batterijopslag

“Ook op het gebied van de opslag van elektriciteit zijn er innovaties. Dan gaat het niet alleen om lithium-ion batterijen, maar ook over mechanische opslag, persluchtopslag of flowbatterijen. Die zijn vooral voor langduriger opslag, veelal vanaf acht uur.”

“Warmteopslag is er ook in allerlei vormen. Dat kan een kleinschalige waterbuffer zijn voor één woning, maar het kan ook gaan om grootschalige opslag voor een hele wijk. Een vraag is hoe warmteopslag kan worden ingezet in de industrie, zonder te veel energieverliezen.”

“Omdat we grote belangstelling verwachten, maken we gebruik van congrescentrum 1931 dat onderdeel is van de Brabanthallen. Na afloop hebben we een borrel op de beurs, waar we samen met dertien ESNL-leden staan.”

Energy Storage Day: Innovaties in Energieopslag
Woensdag 11 oktober, 14:00 - 16:00 uur
Vakbeurs Energie - Congrescentrum 1931 (onderdeel van de Brabanthallen)

Ga terug