Taal
Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

EU kent Nederland 19,1 miljoen euro subsidie toe voor elektrische mobiliteit

Nederland heeft 19,1 miljoen euro subsidie toegekend gekregen uit het programma voor het Trans-Europese Vervoersnetwerk (TEN-T), dat als doel heeft om binnen de Europese Unie tot 1 grensoverschrijdend hoofdnetwerk voor het vervoer over land, water en door de lucht te komen.

De projecten zijn namens de minister en staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat voorgedragen. De Europese lidstaten zijn nu akkoord met de subsidieverdeling. In de regio Amsterdam komt een groot aantal laadpalen voor elektrische bussen en er wordt geïnvesteerd in 9 binnenvaartschepen die volledig elektrisch gaan varen.

Streekvervoerder Connexxion ontvangt 13,5 miljoen euro voor de bouw van 169 laadstations voor elektrische bussen. Dit geld wordt gebruikt om 220 nieuwe elektrische bussen te laten rijden. In april nam Connexxion, in aanwezigheid van staatssecretaris Van Veldhoven, de eerste 100 elektrische bussen in gebruik in het gebied rond Schiphol (Amstelland-Meerlanden). In 2030 moet al het ov-busvervoer in Nederland volledig uitstootvrij zijn.

Verder is er vanuit Europa 5,6 miljoen euro beschikbaar voor de binnenvaart. Dit is toegewezen aan Port-Liner, een project met alleen maar Nederlandse toeleveranciers. Met de investering gaan ze 9 containerschepen bouwen die volledig worden voorzien door een elektrische aandrijving. De energie wordt duurzaam opgewekt en opgeslagen in batterijen en accu’s in de vorm van containers die kant en klaar aan boord geplaatst worden. Vorig jaar kreeg Port-Liner ook al een Europese subsidie voor de bouw van 6 elektrische binnenvaartschepen.

Ga terug