Taal
Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Elektrotechniek, het hart van de mobiliteitstransitie: Harald Niessen van Hensel

Rubriek Elektrotechniek


In deze maandelijks terugkerende rubriek vertellen specialisten uit de branche over de (onmisbare) rol van elektrotechniek in de enorme uitdaging waar we als Nederland voor staan. Harald Niessen, Sales Engineer van Hensel licht in deze nieuwsbrief toe in hoeverre elektrotechniek een rol speelt in het slimmer, sneller, efficiënter, duurzamer en veiliger maken van de transitie.

“Anders denken, dáár zit de crux. Welke installaties zet ik aan, wanneer doe ik dat en hoe lang zet ik ze aan? Energiemanagement wordt een leidende factor.”

Elektriciteit opwekken, verplaatsen en opslaan
“Het in het zadel helpen van elektrificatie behelst veel meer dan het leggen van zonnepanelen,” vertelt Niessen. “Want waar moet de opgewekte elektriciteit naartoe? In 80 tot 90% van de situaties kan de aanwezige verdeler de extra stroom niet aan wat tot ongewenste warmteontwikkeling en erger kan leiden."

"We moeten naar het geheel kijken. Het leggen van pv-panelen is één, het inrichten van de infrastructuur is minstens zo belangrijk. Daarin spelen de Lianders van deze wereld een grote rol -we hebben immers te maken met een flinke netcongestie- maar bedrijven kunnen met de aanschaf van batterijen en met energiemanagementsystemen in slimme verdelers zelf ook een bijdrage leveren."|

Slimme verdelers
Bij Hensel merken ze dat veel bedrijven bezig zijn met de toekomst van hun energiebeheer: "Nu rijdt het grootste deel van een gemiddeld wagenpark nog op fossiele brandstof, over een jaar of tien zal bijna alles elektrisch zijn. Dat betekent dat je het met die paar laadpunten die er nu zijn niet gaat redden. En dan gaat hetzelfde verhaal als hierboven op: zo’n aansluiting moet ook verzwaard worden.

Wij adviseren onze relaties zich te verdiepen in de continuïteit van de verdeling van energie, waarbij een verdeler met een energiemanagementsysteem het hart van de installatie is. Door op een slimme manier naar verbruik te kijken -denk aan het gefaseerd of deels opladen van het wagenpark en de beschikbare zonne-energie en mogelijke batterij opslag optimaal te gebruiken- kunnen de bedrijfsprocessen als vanouds doorgaan."

"Hierbij is slimme meet- en regelapparatuur in de verdelers-elektrotechniek dus- onmisbaar", aldus Niessen. "Doe je dat niet, dan kom je geheid in de problemen. Een aanvullende oplossing is de aanschaf van slimme laadoplossingen door individuele bedrijven. Wie daarover wil sparren, is bij ons aan het juiste adres.”

Ga terug