Taal
Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Exposant a/h woord: Flanders Investment & Trade

Exposant a/h woord: Flanders Investment & Trade

VITO ontwikkelt productiemethoden voor de brandstoffen van de toekomst met circulair gebruik van koolstof.

De energiesector kan bijdragen in de strijd tegen klimaatverandering; er is meer dan voldoende potentieel voor groene stroomproductie uit wind en zon.  Bovendien kunnen ook andere sectoren, transport en chemie, mee ‘vergroenen’ in de overgang naar koolstofneutraliteit door gebruik te maken van deze energiebronnen. Dit zorgt voor nieuwe technische en economische uitdagingen én mogelijkheden.

De beschikbaarheid van zonne- en windenergie stemt namelijk niet altijd overeen met de elektriciteitsvraag.  Naast de dagelijkse fluctuaties zijn er ook belangrijke seizoensinvloeden. Batterijen kunnen kleine overschotten en tekorten opvangen, maar er is nood aan technologie om grotere, seizoensgebonden fluctuaties te overbruggen.

Waterstofgas loopt hier in de kijker als energiedrager, verkregen uit de splitsing van water met hernieuwbare energie, maar worstelt met problemen van opslag en transport. Een nieuwe route is de opslag in andere chemische energiedragers. Deze e-fuels hebben een hoge energiedichtheid en zijn makkelijk vloeibaar te transporteren, zoals de gebruikelijke fossiele brandstoffen.

VITO zet in op e-fuels die kunnen gemaakt worden met een zo laag mogelijke productiekost, dit om de economische haalbaarheid, binnen de huidige en toekomstige context, te maximaliseren.  Voor hun productie wordt gebruik gemaakt van CO2 als grondstof, samen met groene waterstof en/of elektriciteit, waardoor er een circulair gebruik van koolstof mogelijk wordt.  De eerste toepassingen zijn bijvoorbeeld e-methanol voor de scheepvaart, een sector waar elektrificatie met enkel batterijen ontoereikend is, of op CO2 gebaseerde kerosine voor de luchtvaart. Een groot voordeel van deze aanpak ten opzichte van waterstofgas als nieuwe drager, is dat ze een één-op-één vervanging toelaten zodat bestaande infrastructuur onverminderd kan worden ingezet.

Meer informatie over VITO en haar onderzoeksprojecten? Bezoek stand C.055 van Flanders Investment & Trade – in hal 6.

Ga terug