Taal
Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Special Stadslogistiek - Hein van Boxtel (Bossche BouwHub) 'Een logische stap"


Aan de rand van de binnenstad van ’s-Hertogenbosch ontwikkelde
 Van Boxtel Groep samen met SMART HUB Logistics de Bossche BouwHub: een logistiek knooppunt waar bouwstromen van verschillende toeleveranciers samenkomen. In de bouwhub worden de diverse bouwmaterialen gebundeld tot een efficiënt transport met een betere beladingsgraad. Hierdoor zijn er veel minder voertuigbewegingen naar en vanuit de binnenstad nodig. Dankzij een goede coördinatie en afstemming met alle betrokken partijen worden bouwmaterialen precies op tijd, in de juiste volgorde en op de juiste plek afgeleverd. We praten erover met initiatiefnemer Hein van Boxtel.

“We zijn als familiebedrijf altijd bezig met de dag van morgen. Duurzaamheid is dan automatisch een onderwerp dat op de agenda komt.”

Verduurzamingsambitie en behoefte uit de markt

“In ons streven om verder te verduurzamen voorzagen we een flinke uitdaging bij de overstap van diesel-aangedreven transport naar schoon transport. Want hoe krijg je zo’n dure, nieuwe truck rendabel? Dat lukt alleen wanneer er voldoende omzet tegenover staat. De vervolgvraag gaat dan over de inzet. Waar is altijd aanvoer nodig? Dan kom je al gauw in binnenstedelijk gebied terecht.”

De Van Boxtel Groep werd in dezelfde periode -we hebben het over 2018- ook steeds vaker vanuit hun opdrachtgevers geconfronteerd met vragen over het beperken van CO2-uitstoot. “Als totaalaanbieder van logistieke oplossingen in de bouw was het initiëren van een bouwhub voor ons een logische stap.”

Welke mogelijkheden biedt de Bossche BouwHub?

Van Boxtel besloot met samenwerkingspartner SMART HUB Logistics in gesprek te gaan. “Zij zorgen voor de locatie en de logistieke planning, wij voor de kennis van de producten, de markt en de klant.”

Een bouwproject kent verschillende fases: sloop, bouwrijp maken, fundering, ruwbouw, afbouw en oplevering. Elke fase brengt weer andere bouwstromen met zich mee. Vanaf de Bossche BouwHub worden de bewegingen naar de binnenstad in al deze fases gecoördineerd en gefaciliteerd: van grond, zand of grindvrachten tot betonelementen, cement, stenen en hout tot andere afbouwmaterialen in dozen, op pallets of in minicontainers. Om extra vrachtverkeer te voorkomen en optimaal gebruik te maken van de capaciteit van de laadruimte, worden bouwafval en emballageproducten mee teruggenomen.

“Op dit moment focussen we ons uitsluitend op bouwgerelateerde materialen, maar we sluiten niet uit dat we in de toekomst ook andere sectoren bedienen.”

Bewezen effectief

TNO heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van bouwhubs: "Met nieuwe concepten voor bouwlogistiek kun je flink besparen op kosten en tijd. Het leidt ook tot een betere doorstroming, minder schadelijke uitstoot en minder hinder voor de omgeving. Het is bijvoorbeeld mogelijk het aantal binnenstedelijke ritten van en naar de bouwplaats met zo'n 50 tot 80 procent terug te brengen."

“We dragen met de bouwhub bewezen bij aan een betere omgeving. Daar is het een groot deel van onze opdrachtgevers ook om te doen. Zij hebben de intrinsieke motivatie om minder uitstoot te realiseren. Een ander deel gaat het met name om de opslagmogelijkheden. Het is geen geheim dat binnenstedelijke bouwlocaties doorgaans weinig opslagcapaciteit voor materialen hebben. Wij hebben die capaciteit wel. In de toekomst verwachten we een derde groep die vanuit regel- en wetgeving gestimuleerd wordt om duurzamer te bouwen en vervoeren. Vooralsnog is een hogere waardering voor emissieloos vervoer toekomstmuziek. De overheid maakt op dit gebied jammer genoeg nog geen haast.”

Van Boxtel vertelt dat er desondanks al volop vooruit gekeken wordt: “We gaan binnen afzienbare tijd meer waarde aan onze dienstverlening toevoegen. Denk aan het bundelen van bouwmaterialen per bouwonderdeel. Dat betekent dat de benodigde materialen per discipline klaar staan voor verwerking. Uiteraard zonder verpakking en precies op het juiste moment.”

Benieuwd hoe ook uw bedrijf een flinke stap kan maken op het gebied van duurzaam aanleveren van bouwmaterialen? Check dan bosschebouwhub.nl.

Ga terug