Taal
Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

‘Het begint met slim omgaan met de capaciteit die wél beschikbaar is’

Boyd Schooneman (exposant NXT Mobility)


Je kunt geen krant openslaan zonder op het begrip netcongestie te stuiten. De aandacht voor deze problematiek is terecht. De roodgekleurde kaart van Nederland die je tegenkomt nadat je de zoekterm netcapaciteit Nederland 2024 in de balk van jouw zoekmachine hebt ingevoerd, vertelt je waarom. Netcongestie zorgt voor steeds grotere maatschappelijke uitdagingen: zo’n zesduizend ondernemers die staan te trappelen om te verduurzamen, staan inmiddels op de wachtlijst. Gelukkig maken diverse partijen zich ondanks deze enorme hobbel in de weg hard voor onder meer duurzame mobiliteit. NXT Mobility is zo’n partij.

Boyd Schooneman, Sales Manager van NXT Mobility, legt uit dat smart charging het directe gevolg is van de Nederlandse netcongestieproblematiek. “Kleinvebruiksaansluitingen zijn in de regel nog wel beschikbaar, maar als transporteur met de behoefte aan een grootverbruiksaansluiting kom je bedrogen uit. Gelukkig zijn er inmiddels voldoende mogelijkheden om de hordes richting gewenste verduurzaming de baas te blijven. Smart charging ofwel slim laden is zo’n mogelijkheid.”

Real time inzicht in vermogen

“Slim laden begint met slim omgaan met de netcapaciteit die wél beschikbaar is. Neem de airconditioning in een kantoorpand. Deze draait -net als veel andere installaties- slechts een deel van de dag. Wij monitoren het verbruik real time en geven inzicht in het beschikbare vermogen zodat ondernemers optimaal gebruik kunnen maken van hun huidige netaansluiting en bijvoorbeeld tenminste een deel van hun wagenpark kunnen laden.”

Opslag realiseert flexibiliteit in gebruik

Na het inzichtelijk maken van het beschikbare vermogen is de volgende stap volgens Boyd Schooneman het bufferen van energie. “Hierbij slaan we energie tot het moment van laadbehoefte op in een accupakket. Het laden kan dus ook ’s avonds of ’s nachts gebeuren, op momenten waarop nauwelijks duurzame energie wordt opgewekt en het toch beschikbaar is. De flexibiliteit die met deze oplossing gepaard gaat, is voor veel ondernemers een enorme pré.”

Snellaadstation met accupakket

“In 2022 zijn we importeur van de producten van het Duitse ADS-TEC Energy geworden. Zij waren de eerste die een snellaadstation met geïntegreerd accupakket op de markt brachten. De integratie van het accupakket zorgt dankzij de optimale afstemming tussen hard- en software voor een efficiëntere werking, minder energieverbruik en eenvoudiger plaatsing. Deze oplossing passen we zowel bij onze zakelijke opdrachtgevers als op onze eigen openbare laadlocaties toe. Ter illustratie: we hebben de ambitie om in 2030 zo’n 250 van deze laadlocaties, waarvan 50% geschikt voor vrachtverkeer, operationeel te hebben.”

Over NXT Mobility

NXT Mobility is een totaalconcept voor duurzame mobiliteit en helpt ondernemers hun wagenpark te verduurzamen. “We zijn een onderdeel van de GP Groot Groep, een familiebedrijf met activiteiten in afvalinzameling, recycling, infra -en engineering en energie. Op het oog een nogal divers pallet aan activiteiten, maar we werken met deze vier segmenten allemaal aan hetzelfde doel: een circulaire, energieneutrale en klimaatbestendige toekomst. Het familiebedrijf dat GP Groot is, bestaat 107 jaar en we willen minstens nog een keer zolang mee. Daarom richten we ons volledig op de circulaire economie en de energietransitie.”

Ga terug