Mobilitum: "Transformatie doorgemaakt, net als de markt"
15 jaar vakbeurs: 15 jaar vooruit

Erik Nieuwpoort van Mobilitum Group blikt terug op de tien deelnames aan de Zero Emission | Ecomobiel, die dit jaar voor de vijftiende keer plaatsvindt. Het verhaal van Mobilitum, dat zijn oorsprong vond in elektrische voertuigen voor binnenstedelijk gebruik, loopt parallel met de snelle ontwikkelingen in elektrische mobiliteit.
"Als je kijkt naar de afgelopen vijftien jaar, was de lithiumbatterij de grote drijfveer achter elektrische mobiliteit," vertelt Nieuwpoort. Hij herinnert zich nog de introductie van de Renault Zoe in 2011. “Er waren toen nog geen Tesla's op de weg en met de Zoe kon je in de winter hooguit 80 kilometer rijden, mits je de verwarming uit had staan. Nu beloven autofabrikanten soms een actieradius van zo’n 700 kilometer kunnen. Optimistisch, maar de 550 kilometer halen we tegenwoordig wel.”
De markt is sinds die eerste pioniersdagen enorm veranderd. Waar elektrisch rijden toen nog nieuw en vaak als risicovol werd gezien, is het nu vanzelfsprekend. “Back in the days ben ik tijdens het laden wel eens in slaap gevallen, de handeling duurde immers een uurtje of twee. Nu zijn er opladers waarmee je binnen een kwartiertje veel lading tankt.”
De evolutie van Zero Emission | Ecomobiel
Zero Emission | Ecomobiel heeft net als de markt een transformatie doorgemaakt. “In de beginjaren was het vooral een beurs gericht op een publiek met subsidies en dus overheidsgestuurde programma’s. Nu ligt de focus op professionals waaronder installateurs. Waar het eerst om kennismaking met elektrisch rijden ging in 2011, draait het nu om het ondersteunen van professionals in hun dagelijkse processen.”
Mobilitum heeft deze groei van dichtbij meegemaakt. “In het begin was de beurs een plek om te laten zien dat elektrisch rijden niet eng is. Nu gaat het erom hoe je slimmer door de stad kunt navigeren met behulp van elektrische voertuigen.”
Purpose-built elektrische voertuigen
Mobilitum ontwikkelt voertuigen die specifiek zijn afgestemd op de behoeften van verschillende branches. "We bouwen voertuigen op ons platform die zo goed als af zijn voor specifieke taken. Denk aan een voertuig voor een postbedrijf dat pakketjes bezorgt of een variant voor technische installatiebedrijven in de stad. Hetzelfde voertuig kan met een andere opbouw perfect dienstdoen voor gemeentelijke reiniging.” Deze flexibiliteit maakt Mobilitum tot een ideale partner voor bedrijven die in stedelijke gebieden opereren. "We zorgen ervoor dat onze voertuigen licht en alangzaam zijn (ca. 20 km per uur), zodat ze gemakkelijk over fietspaden kunnen rijden en niet stilstaan op de smalle grachten van Amsterdam."
De glazen bol voorspelt stabilisatie en verdere groei
“Wat de toekomst brengt? Op dit moment lijkt de groei van elektrische mobiliteit te stabiliseren,” zegt Nieuwpoort. “Na de hype van de afgelopen jaren, zitten we nu op een genormaliseerde productie en ik verwacht dat de groei gestaag zal doorzetten, vooral omdat elektrische voertuigen in de praktijk veel goedkoper en efficiënter zijn dan hun tegenhangers op diesel. Met name de toename van de batterijcapaciteit biedt nieuwe mogelijkheden. Hoe groter de energiedichtheid, hoe meer toepassingen er zijn. We zien al elektrische vrachtwagens en er wordt zelfs gesproken over elektrische vliegtuigen. Ik geloof daar wel in. De sprongen die we de afgelopen jaren in kennis hebben gemaakt, gecombineerd met de verdere groei van batterijcapaciteit, zullen ons nog verder brengen.”