Taal
Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Sharon van Beek: Uitvinden welke voertuigen en technologie bij jouw behoeften passen: nu is het moment.

Expert: Quantron


Sharon van Beek is Key Account Manager bij Quantron. Een bedrijf dat in een gat is gesprongen waarvan niemand wist dat het er was. Quantron AG noemt zichzelf specialist in duurzame mobiliteit. Als hightech spin-off van het gerenommeerde Haller GmbH combineert het Duitse bedrijf uit Augsburg ruim 140 jaar ervaring met bedrijfsvoertuigen met de modernste knowhow op het gebied van e-mobiliteit. Quantron ziet zichzelf uitdrukkelijk als partner van bestaande OEMs. Het geheim? Gebruik maken van wat er al is!

“We zijn vanuit de behoefte aan elektrische voertuigen op de commerciële markt in 2019 opgericht en besloten vanaf moment één bestaande voertuigen als basis te nemen. Heel simpel gezegd halen wij de dieselmotor uit een reeds bewezen voertuig en vervangen we deze door een elektromotor en een batterijpakket. Onze visie zorgde vrij snel voor aandacht van grote bedrijven. Ter illustratie: IKEA was een van onze eerste klanten. Sinds een paar jaar passen we niet alleen voertuigen aan die oorspronkelijk voor fossiele brandstoffen zijn geproduceerd, maar nemen we ook elektrische voertuigen af die door onze contract manufacturer in Azië volgens onze specificaties en ontwerpen worden gemaakt. In Duitsland maken we deze voertuigen gereed voor de Europese markt. Dat we een snelle beschikbaarheid en kunnen garanderen en prijscompetatief zijn, maakt ons voor veel partijen aantrekkelijk.”

In 2022 besloot het team van Quantron zich ook te focussen op waterstof. Het principe blijft overeind: de dieselmotor maakt plaats voor een ander soort motor, in dit geval dus een elektromotor die in plaats van een accu een eigen energiecentrale aan boord heeft: een brandstofcel. “Wij bouwen alle waterstofcomponenten in het chassis van het voertuig in en hebben geen backpack solution zoals bij andere waterstofvoertuigen wel het geval is. Hierdoor hoeven wij geen concessies te doen in de lengte van het voertuig en kan elke trailer probleemloos aan het voertuig gekoppeld worden. De haalbaarheid is reeds bewezen, je vindt al waterstofvoertuigen uit de koker van Quantron op de Europese wegen.”

Wat zijn belangrijke aandachtspunten in de energietransitie die de industrie niet uit het oog mag verliezen?

“De tijd. 2030 lijkt ver weg, maar dat is het niet. Nú is het moment om uit te vinden welke voertuigen en technologie bij jouw behoeften passen. Je hebt nu de gelegenheid om subsidie aan te vragen, dat kan in de nabije toekomst zomaar veranderen. Overigens ben ik ervan overtuigd dat elektrisch en waterstof complementair zijn aan elkaar. Rij je maar 350 kilometer per dag of heb je tijd om te laden? Dan is elektrisch een prima oplossing. Is laden in verband met de tijdspanne niet mogelijk? Dan kan waterstof een oplossing zijn. Onderzoek het nu, het is 2030 voor je het weet.”

Waar zetten jullie in 2024 op in?

“Waterstof. En dan vooral op markten buiten Duitsland. In Nederland is de nieuwe Subsidieregeling Waterstof in Mobiliteit in de maak, deze wordt waarschijnlijk in de zomer van dit jaar gecommuniceerd. Met deze subsidie wordt het mogelijk om tankstations te bouwen en voertuigen op waterstof aan te schaffen. De focus ligt daarbij op zwaar logistiek vervoer. Wij zijn nu al met consortia bestaande uit waterstofproviders, OEMs en afnemers bezig met het opzetten van subsidieplannen. SWIM is vanwege het grote plaatje een andere regeling dan AanZET. Het vereist samenwerking van betrokken partijen, iets wat we in de wereld van mobiliteit niet gewend zijn. Heb jij ooit een producent van dieselvoertuigen zich zien bemoeien met waar de koper van zijn truck gaat tanken?”
“Daarnaast focussen we ons op levertijden. Vandaag bestellen, is volgend jaar rond deze tijd rijden. Mét SWIM! Daar kunnen andere aanbieders met levertijden van twee tot drie jaar niet aan tippen.”

Waarom nemen jullie deel aan Zero Emission I Ecomobiel?

“We willen ons explicieter positioneren op de Nederlandse markt en deze beurs -waar verschillende branches samenkomen- is daarvoor zeer geschikt. Het waterstofpaviljoen is een perfect fit, hier bereiken we prospects die al interesse hebben.”

Ga terug