Taal
Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

“Wat kijk ik uit naar de beurs volgende week!”

Column van Auke Hoekstra - NEON Research (TU Eindhoven) en ZEnMO


Wat kijk ik uit naar de beurs volgende week! En niet alleen omdat ik mag doen wat ik het liefste doe, namelijk praten over energiesystemen.

Nee, waar ik me het meeste op verheug zijn de presentaties van de onderzoekers van NEON Research. In het NEON praktijktheater in hal 7 gaan zij het publiek drie dagen lang vermaken met lezingen, workshops en zelfs een serious game over de laatste stand van zaken in de wetenschap rond energie en mobiliteit.

NEON is een gezelschap van 34 universitair onderzoekers. Wat NEON bijzonder maakt, is onder andere dat technische onderzoekers samenwerken met mensen uit de sociaal-economische en juridische hoek. Ik pik een paar sessies uit het goedgevulde programma. Op dinsdag om 13:30 geven drie onderzoekers samen een presentatie van hun werk met reusachtige vliegers die windenergie kunnen oogsten: airborne wind energy.

Op woensdag om 13:00 geven twee sociale wetenschappers een workshop waarin ze ingaan op de sociale acceptatie van diezelfde airborne wind energy én op de sociale aspecten van laadinfrastructuur.

Op woensdag en op donderdag kan je in een serious game in de huid van een investeerder kruipen en proberen je medespelers te verslaan door de slimste investeringen in elektrische trucks te doen.

En op donderdag presenteren twee onderzoekers samen hun oplossingen voor het "last mile probleem" in de logistiek. Dit zijn maar een paar voorbeelden maar in het NEON praktijktheater is nog veel meer te zien, bekijk het volledige programma hier.

Daarnaast mag ik elke dag om 12:00 een "college" geven over onderwerpen die mij erg bezighouden, namelijk: hoe we duurzame energie overvloedig en goedkoop gaan maken, netcongestie en grondstoffen.

Alsof dat allemaal niet genoeg is ga ik op donderdagmiddag ook nog met vier experts uit het veld het gesprek aan over de mogelijkheden en uitdagingen van vehicle-to-grid (V2G).

Ik weet zeker dat ik op donderdagavond moe maar ook ontzettend voldaan kan terugkijken op drie dagen vol interessante presentaties en ontmoetingen. Kom je ook?

Ga terug