Taal
Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

‘Einde aan laadpaalstress dankzij nieuwe EV-technologie’

Laden zonder stoppen. Toekomstmuziek of snel realiteit? Illustratie: DENSO

Het Japanse bedrijf DENSO is de auteur van een veelbelovend Proof of Concept (POC) dat het antwoord biedt op het tijdrovende opladen van elektrische voertuigen (EV). Het idee maakt het bestuurders van EV’s mogelijk om te blijven rijden, zonder dat ze hoeven te stoppen om op te laden. Dat kan door gebruik te maken van dynamische draadloze energieoverdracht.

DENSO, leverancier van geavanceerde automobieltechnologie, heeft een technologie ontwikkeld waarbij EV-batterijen via draadloze stroomoverdracht automatisch kunnen opladen bijhet stilstaan of tijdens het rijden. Dit geeft EV-automobilisten vijf grote voordelen: het oplaadproces wordt sneller en gemakkelijker, de totale actieradius van het voertuig wordt verbeterd, de EV-kostenbesparingen worden doorgerekend aan de klanten, de ontwikkeling en groei van Mobility-as-a-Service (MaaS) verloopt sneller en tot slot vermindert ook belasting van het leefmilieu, omdat het concept ons dichter bij een koolstofneutrale wereld brengt.

Eenvoudig

Keisuke Tani en Nobuhisa Yamaguchi zijn beide systeemingenieur elektrificatie bij DENSO. Hun betrokkenheid bij dit project leidde ertoe dat er buiten het kader van benzinevoertuigen werd gedacht. Dat was doelbewust, want de ontwikkeling van EV-technologie is er tot nu toe op gericht om vergelijkbare prestaties en hetzelfde rijgevoel als bij conventionele voertuigen met verbrandingsmotor te bereiken.

Tani over deze innovatie: "De technologie zal volgens hetzelfde principe werken als dat van het draadloos opladen van smartphones. De oplaadapparaten worden in de weg ingebouwd en leveren elektriciteit aan voertuigen wanneer ze de apparaten passeren of stoppen. Het onderliggende mechanisme is zeer eenvoudig. Het belangrijkste punt is om de oplaadpunten te beperken door de infrastructuur en de mobiliteit op elkaar af te stemmen om het energieverbruik te minimaliseren.”

"Voor de ontwikkeling van dit soort technologie is een geavanceerde systeembesturing nodig. Als een belangrijke leverancier van stuurtechnologie is DENSO in staat om de complexe mechanismen als één systeem te coördineren. Wij beschikken over diepgaande kennis en ervaring op het gebied van besturingstechnologieën voor mobiliteitsproducten, zodat we systemen kunnen bouwen die mobiliteit effectief coördineren met infrastructuur."

Ga terug