ElaadNL: huiswerk doen is essentieel
Interview met Rutger de Croon, Manager Marktontwikkeling

De elektrificatie van mobiliteit is in volle gang. Waar het bij personenauto’s begon, zien we inmiddels ook een stevige opmars van elektrische vrachtwagens en bouwmachines. Een positieve ontwikkeling, vindt Rutger de Croon van ElaadNL, maar het brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee. “Wat we een paar jaar geleden voorspelden, is nu echt aan de gang. Dat vinden wij hartstikke mooi om te zien, maar het vraagt ook iets van onze energie-infrastructuur en vooral van de flexibiliteit van ondernemers,” aldus De Croon.
“Een van de grootste uitdagingen is het elektriciteitsnet. In steeds meer gebieden in Nederland is sprake van netcongestie en dat raakt ook de mobiliteit. Elektrische vrachtwagens en bouwmachines vragen om laadcapaciteit, maar het elektriciteitsnet biedt daar niet altijd ruimte voor. Dat betekent dat we slimmer moeten omgaan met laden. Dat betekent schuiven in tijd en in vermogen, maar ook in ruimte en locatie. Dat deze branche dat kan is een zekerheid, het heet niet voor niets mobiliteit.”
Laden op de juiste plek en het juiste moment
ElaadNL lanceerde onlangs het concept laadplanologie, een term die verwijst naar het strategisch plannen van laadinfrastructuur in relatie tot het energiesysteem. “Het is verwant aan de discussies over energieplanologie en geeft inzicht in vragen als Waar wil je op termijn gaan laden? Kun je dat combineren met bestaande infrastructuur? Misschien kun je laadinfrastructuur die bedoeld is voor personenauto’s ook inzetten voor lichte bouwmachines. Denk dus niet alleen aan de locatie, maar ook aan slim inzetten wat er al is.”
Geen one-size-fits-all oplossing
Voor ondernemers betekent dit dat goed huiswerk essentieel is. “Elke onderneming is anders en toch is de eerste stap altijd het in kaart brengen van de energiebehoefte. Wat heb ik nodig om mijn voertuigen op te laden? En hoe ontwikkelt dat zich in de toekomst? Natuurlijk is die toekomst nog niet helemaal duidelijk, maar anticiperen is belangrijk.” Ondernemers kunnen hierbij rekenen op ondersteuning van ElaadNL. Zo is er in samenwerking met de NAL de Laadscan Logistiek. “De laadscan is een praktische tool die ondernemers inzicht geeft in hun -toekomstige- energievraag en piekvermogens bij elektrificatie van hun vloot. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat faciliteert daarnaast ook in begeleiding. Logistieke makelaars en adviseurs zullen ondernemers door de scan heen helpen en vervolggesprekken voeren. Zij bespreken mogelijke oplossingen voor netcongestie met de ondernemer, bijvoorbeeld een bufferbatterij en alternatieve contracten met de netbeheerder.” Zo’n alternatief contract kan bijvoorbeeld tijdsblokgebonden zijn waarbij in de nacht meer vermogen kan worden afgenomen om vrachtwagens op te laden, zodat het net overdag niet overbelast raakt. “Het gaat uiteindelijk om optimaal gebruik maken van het net. En als iemand daarin kan uitblinken, is het de logistieke ondernemer. Deze branche is gewend om met strakke planningen en variabelen om te gaan. Elektriciteit is een extra variabele die de puzzel iets ingewikkelder maakt, maar zoals gezegd kan deze sector die puzzel zeker leggen.”
Ook voor de bouwsector is hulp nabij
Naast logistiek is ook de bouwsector druk bezig met elektrificatie. Daarvoor werkt ElaadNL aan een aparte tool: de Vermogenstool Bouw, nu al beschikbaar via de NAL-website. “Die tool is nu nog een wat complexe Excel, maar we ontwikkelen hem door naar een gebruiksvriendelijke variant. Naar verwachting kunnen we deze in mei lanceren. De vermogenstool is onderdeel van een breder kennis- en onderzoeksprogramma genaamd BuildZero, wat zich richt op standaardisatie en slim laden om zo de opschaling van emissieloos bouwen te faciliteren. Het doel is om per bouwproject inzichtelijk te maken wat het betekent als je met elektrisch materieel aan de slag gaat. Niet alleen in totaliteit van een project, maar ook per dag. Dat helpt bij het voorbereiden en het huiswerk waar we het steeds over hebben.”
De boodschap van De Croon is helder: “Doe je huiswerk. Breng in kaart wat je nodig hebt, kijk vooruit, en benut slim wat er al is. Flexibiliteit is daarbij de sleutel – en juist daarin zijn ondernemers sterk. De kansen liggen er, nu is het zaak om ze ook te grijpen.”