Taal
Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Van start met FUNDA(ce)MENT


FUNDA(ce)MENT is het derde opeenvolgende project van onder meer Vlot Logistics, P. Van der Velden en TNO binnen de Demonstratie klimaattechnologieën en -innovaties in transport (DKTI-transport) regeling van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De DKTI-transport richt zich op het versnellen van de productontwikkeling zonder uitstoot (zero-emissie) in de mobiele werktuig- en transportsector.

In deze demonstratie, waarin verschillende bouwlogistieke voertuigen worden ontwikkeld dan wel aangeschaft en investeringen worden gedaan in elektrisch bouwmaterieel en snellaadinfrastructuur, gaan we aantonen dat zero-emissie (ZE) bouwlogistiek en een ZE bouwplaats mogelijk zijn. Door het monitoren van de inzet van deze zero-emissie middelen in de praktijk, wordt inzicht opgedaan in hoe de (logistieke) processen moeten worden aangepast voor een optimaal rendement. Op dit moment zijn we nog op zoek naar uitbreiding van de proeftuinen waarin we ervaringen kunnen opdoen.

TNO zal in FUNDA(ce)MENT onderzoek doen naar optimaal gebruik van ZE-bouwlogistieke voertuigen, ZE-bouwmachines en ZE-laadinfrastructuur. Daarin zal TNO ook kijken naar de geschiktheid van ZE-vervoersconcepten voor bouwgerelateerde transportstromen, bijvoorbeeld de rol van een bouwhub als functie van een ontkoppelpunt tussen conventioneel en ZE-transport.

In DKTI VERZET, de voorloper van DKTI FUNDA(ce)MENT, hebben we met twee elektrische zware vrachtauto’s al eerste gebruikservaringen kunnen ophalen met het transport van zware materialen. Daarin hebben we laten zien dat met aanpassingen in het logistieke concept en met een slimme mix van laadstrategieën, de inzet van ZE-voertuigen in de bouw ook op korte termijn mogelijk is. Het eindrapport van VERZET is binnenkort beschikbaar.

De opgebouwde kennis en ervaringen in beide projecten zorgen voor de verdere ontwikkeling van duurzame stadslogistieke concepten, met in het bijzonder aandacht voor de bouw. Hiermee dragen deze proeftuinen hun steentje bij om de ambities van de overheid, gemeentes en private partijen op het gebied van de emissie loze bouwplaats en de zero-emissie stad te realiseren.

Op 11, 12 en 13 oktober zijn de zero-emissie mobiele werktuigen te zien op de Ecomobiel beurs in de Brabanthallen. Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Rokus Vlot door te mailen naar rvlot@erveholding.nl

Ga terug